Drożdżówki z budyniem i porzeczkami
Drożdżówki z budyniem i porzeczkami są takie puszyste a zarazem wilgotne i słodziutkie. Zamiast porzeczek można dodać jagody, maliny czy borówki. Za każdym razem będzie przepysznie.
Składniki na 15 szt:
Ciasto drożdżowe
330 g mąki pszennej
150 ml mleka
25 g drożdży lub 7 g suchych
40 g cukru
50 g roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli
Budyń:
350 ml mleka krowiego lub roślinnego
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (najlepiej Winiary 37g)
50 g cukru
Dodatkowo:
200 g porzeczek czerwonych
lukier (1 szklanka cukru pudru+ 3 łyżki gorącej wody)
1 jajko, do posmarowania
Przygotowanie:
Na samym początku należy przygotować budyń. 300 ml mleka wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. W pozostałym 50 ml mleka rozmieszać proszek budyniowy. Kiedy mleko zacznie się gotować wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia. Budyń przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą tak aby dotykała wierzchu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Mąkę przesiać do miski. Masło roztopić. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut (ale nie jest to konieczne).
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki, trwa to około 15 min. Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i ponownie zagnieść. Rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 35×45 cm. Na całej powierzchni ciasta rozsmarować budyń i posypać porzeczką pozostawiając 2 cm przy brzegu samego ciasta aby można było skleić końcówkę ciasta. Ciasto zwinąć jak roladę zaczynając od długiego boku. Na samym końcu dokładnie zlepić roladę i pokroić na 2 cm plastry najlepiej za pomocą nitki. Gotowe plastry układać na blaszce w odstępach. Z góry można jeszcze posypać porzeczką. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem.
Włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ok 15-20 min. Studzić na kratce. Drożdżówki polać lukrem.
Jeden komentarz
natalia.kaczmarek6@gmail.com
Z kruszonką będą ok?