Bułki z kebabem
Bułki z kebabem to chyba najlepszy, jak do tej pory, domowy fast food który zrobiłam. Dobrze doprawione mięso z kurczaka w bułce posypanej sezamem. Polecam choć raz je upiec a już nigdy nie zjecie kebaba na mieście.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej, typ 550
25 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
290 ml wody
Nadzienie:
450 g mięsa z udek kurczaka lub fileta z kurczaka
10 g przyprawy Gyros – Kebab
20 ml oleju
Dodatkowo:
200 g serka śmietankowego typu almette lub Łaciaty
sól
pieprz
1 cebula czerwona
Jajko+1 łyżka mleka do posmarowania
Przygotowanie:
Mięso pokroić na mniejszą kostkę, posypać przyprawą Gyros-Kebab, dodać olej i wymieszać. Mięso odstawić do lodówki na 30 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i oliwę. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże (w przypadku suchych drożdży nie robić zaczynu tylko od razu dodać do mąki). Tak rozpuszczone drożdże wlać do mąki i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto włożyć do naoliwionej miski, przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.
Mięso przełożyć na patelnię i smażyć do miękkości około 10 minut. Przełożyć na talerz i wystudzić
Cebulę pokroić. Serek wymieszać z solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 8 równych części (u mnie każda miała ok 100 g).
Każdą część palcami rozciągnąć, na środku rozsmarować łyżeczkę serka, położyć cebulę i po 2 łyżki (lub więcej) mięsa.
Skleić boki bardzo dokładnie i uformować podłużną bułkę.
Piekarnik nagrzać do 220*C góra- dół.
Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 20 minut.
Jajko wymieszać z mlekiem i posmarować wyrośnięte bułki, posypać sezamem.
Bułki z kebabem piec ok 20-25 minut.
8 komentarzy
Ewelina
Czy z innymi składnikami też wyjdzie?
Monika Molecka
Jasne, wyjdzie jak najbardziej
Ewelina
Właśnie siedzą w piekarniku i będą na kolacje ❤️
Paulina
Czy można je później odgrzać ? Czy je się je na zimno ?
Monika Molecka
Na zimno lub na ciepło. Odgrzać można w mikrofalówce lub piekarniku
Ewcia
One sa pyszne ! Robilam je narazie tylko raz ale koniecznie musze powtórzyć.
Monika Molecka
Ja również bardzo je lubię
Agnieszka
Pyszne!!! Właśnie upiekłam i na pewno do nich wrócę.