Gofry dyniowe

Gofry dyniowe tak pięknie pachną, że można by je pomylić z pierniczkami 🙂 Są chrupiące z wierzchu i puszyste w środku.

Składniki na ok 10 szt:

300 ml mleka

150 g puree z dyni*

60 g masła

220 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki mielonych goździków

1 opakowanie cukru waniliowego

2 jajka

szczypta soli

2 łyżki cukru perlistego

Przygotowanie:

*Aby zrobić puree z dyni (najlepsza Hokkaido bo nie trzeba obierać) należy ją umyć, pokroić na mniejsze paski, wydrążyć pestki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200*C góra- dół przez ok 40 min. Wystudzić i zblendować.

Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia.

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon, goździki i sól. Dodać jajka, mleko, puree z dyni i przestudzone masło. Wszystko wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach (krótko, tylko do połączenia składników). Ciasto odstawić na ok 10min.

Gofrownicę nagrzać i partiami nakładać ciasto równomiernie rozsmarowując po całej powierzchni gofrownicy (ok 2 łyżki) na ciasto posypać odrobiną cukru perlistego.

Smażyć  ok. 7-8 min. Gofry należy studzić na kratce aby odparowały. W przeciwnym razie nie będą chrupiące.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!