Gorąca czekolada
Gorąca czekolada – bardzo rozgrzewająca, gęsta i aromatyczna z bitą śmietaną to kwintesencja zimowego wieczoru
Składniki:
400 ml mleka
2 łyżeczki cukru trzcinowego
30 g gorzkiego kakao
1 łyżeczka mąki ryżowej lub skrobi kukurydzianej
40 g mlecznej czekolady
Dodatkowo:
bita śmietana
cynamon
Przygotowanie:
Czekoladę drobno posiekać i odstawić.
Do garnka wsypać kakao i mąkę ryżową. Wlewać powoli mleko ciągle mieszając aż powstanie kremowa konsystencja bez grudek.
Garnek postawić na średnim ogniu, dodać cukier i wlać resztę mleka.
Gotowa ciągle mieszając aż czekolada zgęstnieje. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
Gorącą czekoladę przelać do szklanek, udekorować śmietaną i posypać cynamonem. Gorąca czekolada świetnie smakuje również z odrobiną chilli.
Smacznego!!!
2 komentarze
Kasia
Hej, czekolada dobra, choć mimo tego, że nie słodzę to ilość kakao ciut za duża, trzeba był dodać cukru więcej
Monika Molecka
Hej,
To już kwestia tego ile kto słodzi i jak bardzo słodkie lubi 🙂