Jaglany snickers w szklance
Czasami przychodzi taki dzień kiedy mamy ochotę na coś zdrowego, sycącego ale też słodkiego. Jaglany snickers należy właśnie do tych deserów. Jest w nim mnóstwo orzeszków, karmel daktylowy oraz gorzka tarta czekolada. Wreszcie jest coś co możemy zjeść całe i bez wyrzutów sumienia
Składniki dla 4 osób:
100g daktyli + 100ml wody
1/2 szkl kaszy jaglanej
500ml mleka kokosowego (u mnie z kremu kokosowego 200g +600ml wody) lub innego mleka
20g cukru trzcinowego lub ksylitolu
100g orzeszków ziemnych
50g czekolady gorzkiej tartej
Przygotowanie:
Daktyle- kilka godzin wcześniej zalać gorącą wodą (100ml). Po tym czasie blenderem zmiksować na gładką masę.
Orzechy ziemne wyłożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika (200stopni) na ok.10-15 min, obserwując przy tym. Wyjąć kiedy będą już złotawe. Orzeszki można też podprażyć na suchej patelni.
Kaszę jaglaną wypłukać gorącą wodą. Wypłukaną kaszę przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Gotować ok. 20 min, mieszając żeby nie przywarła. Na koniec dodać cukier lub ksylitol i miksować blenderem jeszcze gorącą na gładką masę.
Orzeszki lekko posiekać.
Do słoiczków lub szklanek nakładać warstwę kaszy jaglanej, karmelu daktylowego, tartej czekolady, orzeszków ziemnych i znów kolejną warstwę. Posypujemy jeszcze orzeszkami. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
*w przepisie został użyte produkty ze sklepu Kuchnie Świata
4 komentarze
Monia
Prosze powiedziec daktyle zblendowac z ta woda pozostala z zamoczenia ich? Czy odsaczyc? Pozdrawiam ☺️
Natalie
Kocham jaglaną kaszę, a więc takie deser to coś idealnego dla mnie 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
pysznieczyprzepysznie
Bardzo dziękuję Pani Agnieszko 🙂
Agnieszka Wieczorek
Świetny pomysł! Myślę, że taki deser bardzoooo by mi smakował 🙂