Sos sałatkowy miodowo- musztardowy
Kolejna inspiracja z Instagrama. Ta aplikacja to kopalnia takich skarbów. Tym razem od niezawodnej @onijka. Dressing, w którym zakochałam się od „pierwszego słoiczka”. Uwielbiam go za to, że każdy słoiczek może być inny, z innymi ziołami, z inną musztardą, a wciąż jest obłędnie pyszny. Można go schować do lodki i używać przez cały tydzień, ale u mnie nigdy nie wytrzymuje tygodnia bo używam go do wszystkiego, sałat, sałatek, kasz z warzywami, pieczonych warzyw.
Składniki na słoiczek:
1/2 szkl oleju (najlepiej niesmakowego)
3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
3 łyżki wody
2 łyżki miodu
1 łyżeczka musztardy (najlepiej dijon)
1 łyżeczka soli himalajskiej*
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki czosnku staropolskiego
Przygotowanie :
Do czystego słoiczka wlać olej oraz wszystkie pozostałe składniki na dressing. Słoik szczelnie zakręcić i energicznymi ruchami potrząsać do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Słoik wstawić do lodówki. W razie potrzeby ponownie wstrząsnąć gdyby sos się rozwarstwił.Przechowywać w lodówce.
*w przepisie zostały użyte produkty ze sklepu Kuchnie Świata