Kluski śląskie z sosem kurkowym i surówką z kiszonej czerwonej kapusty.
Moja rodzina to tradycjonaliści. Kiedy z na stole pojawiały się kluski śląskie, zawsze towarzyszył im ciemny sos. Dziś zaskoczyłam wszystkich i do klusek podałam sos kurkowy. Od dziś to nasze nowe ulubione połączenie.
Składniki na około 30 szt.
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie. Uważaj, by nie rozgotować ziemniaków.
Ziemniaczaną masę przełóż do miski. Następnie podziel całość na cztery równe części. Ćwiartkę masy wyjmij i w puste miejsce wsyp taką ilość mąki ziemniaczanej, aby powierzchnia masy ziemniaczanej była równa z powierzchnią mąki.
Do miski włóż wyjętą wcześniej część ziemniaków i wbij jajko. Całość zagnieć na gładkie ciasto (jeśli ciasto jest zbyt klejące dodaj jeszcze mąki).
Z ciasta uformuj kulki, mogą być lekko spłaszczone, w środku każdej z nich zrób niewielkie wgłębienie – charakterystyczną dziurkę.
Kluski wkładaj partiami do osolonej wrzącej wody i gotuj około 3 minut od czasu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Najlepiej jednak wyjąć jedną kluskę i sprawdzić czy jest już ugotowana.
Ugotowane kluski wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej.
Składniki na sos kurkowy
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
80 ml śmietanki kremowej 30%
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać.
Na dużej patelni roztopić masło, zeszklić posoloną cebulę (może się lekko zrumienić), dodać czosnek. Wymieszać i gotować przez około 1 – 2 minuty.
Włożyć grzyby i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlać śmietankę i wsypać natkę, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Jeden komentarz
Łucja Bargenda
Miałam przyjemność konsumować danie po prostu pyszne. Polecam . 🙂