Konfitura z czerwonej cebuli
Konfiturę z czerwonej cebuli można jeść do wszystkiego. Można położyć ją na kanapkę, można wykorzystać jako nadzienie mięsa. Świetnie pasuje z grilowanym serem lub po prostu w sałatce.
Składniki na 1 słoiczek:
3 szt cebuli czerwonej
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
3 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżki octu balsamicznego
80ml wina czerwonego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obrać z łusek i pokroić w pióra. Oliwę i masło rozgrzać i dodać cebulę. Gdy cebula delikatnie się zeszkli, dodać brązowy cukier. Całość polać winem i octem balsamicznym.
Doprawić solą i pieprzem
Zmniejsz ogień i duś dość długo, mieszając od czasu do czasu.
Konfitura będzie gotowa kiedy cały sos się mocno zredukuje, a cebula całkowicie zmięknie.
Całość przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
Jeden komentarz
Unknown
Cudowny blog! Jeden z najlepszych jakie znam. Uwielbiam te cudne zdjęcia, a przepisy – niebo w gębie!