Konfitura z czerwonej cebuli

Konfiturę z czerwonej cebuli można jeść do wszystkiego. Można położyć ją na kanapkę, można wykorzystać jako nadzienie mięsa. Świetnie pasuje z grilowanym serem lub po prostu w sałatce. 

 

Składniki na 1 słoiczek: 

3 szt cebuli czerwonej
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
3 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżki octu balsamicznego
80ml wina czerwonego 
sól
pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obrać z łusek i pokroić w pióra. Oliwę i masło rozgrzać i dodać cebulę. Gdy cebula delikatnie się zeszkli, dodać brązowy cukier. Całość polać winem i octem balsamicznym. 
Doprawić solą i pieprzem
Zmniejsz ogień i duś dość długo, mieszając od czasu do czasu.

Konfitura będzie gotowa kiedy cały sos się mocno zredukuje, a cebula całkowicie zmięknie.

Całość przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.  

 Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz