Koszyczek wielkanocny
Koszyczek wielkanocny zawsze piecze moja mama na Święta Wielkanocne jako dekoracje na stół. Ja, zawsze spoglądałam z boku z podziwem jak pięknie jej to wychodzi Aż do wczoraj kiedy postanowiłam dorówna mamie i upiec go sam.
Wykonanie jest banalnie proste i nie powinno nikomu sprawiać trudności. Taki koszyczek ślicznie wygląda na wielkanocnym stole i jest jego niewątpliwą ozdobą.
Składniki:
(na jeden większy lub 2 mniejsze)
550 g mąki pszennej typ 550
25 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
1/2 łyżeczki soli
50 g cukru
50 ml oleju
1 jajko
Dodatkowo:
1 jajko do smarowania
olej
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Rozmieszać dokładnie i odstawić na chwilę. Pozostałe składniki dobrze wymieszać najlepiej przy pomocy malaksera. Gdy zaczyn „ruszy” dodać do do całości i wyrobić gładkie ciasto. (jeśli jest zbyt twarde dodać minimalnie mleka).
Ciasto odstawić na 1 h do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Miskę (o średnicy18-20cm) odwrócić do góry dnem i obłożyć ją dokładnie folią aluminiową, posmarować olejem. 3/4 ciasta rozwałkować i pokroić w paski o szerokości 1,5 cm z których następnie zrobić wałeczki. Układać je od dna miski wzdłuż, następnie kolejnymi przeplatać raz pod spodem a raz na zewnątrz (jak w tradycyjnym koszyczku wiklinowym). Ważne aby łączenie zawsze było w tym samym miejscu. Ruloniki które wystają poza obszar miski odciąć.
Miskę ułożyć na blaszce do pieczenia, koszyczek posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 25 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika stawiamy na koszyku coś ciężkiego aby go dociążyć, będzie stabilny i równy. Miskę ze środka wyjąć dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Z pozostałego ciasta lepimy warkocz na pałąk, warkocz na wierzch koszyka i mały warkocz na dno. W tym celu ciasto dzielimy na 3 części i robimy z nich długie wałeczki. Na pałąk: zaplatamy warkocz ale wyginamy go lekko tworząc łuk (można wbić długi drucik florystyczny na całej długości pałąka by potem łatwiej było go połączyć z dnem koszyka lub warkocz położyć na misce ze szpiczastym dnem).
Pałąk smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoto w tej samej temperaturze. Mój pałąk z warkocza okazał się zbyt niski dlatego szybko owinęłam ciasto wokół drucika florystycznego i zrobiłam wyższy.
Po upieczeniu wszystkie elementy studzimy a następnie spinamy ze sobą przy pomocy wykałaczek lub właśnie tego drucika florystycznego. Stroimy według własnej inwencji twórczej.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
13 komentarzy
Moni Ka
Trzymam Dorotka 🙂
Pochwal się!!! 🙂
Dorota von Cologne
Superancki!!!
Na tą Wielkanoc wypróbuję napewno! (trzymaj za mnie kciuki! hihi!)
Alicja Drzewiecka
Świetny,na bank zabiorę się za koszyczek w tym roku.Zawsze to jakoś odkładam,ale w tym roku twój mnie mocno kusi.
Pozdrawiam
Alicja
http://www.wielkiapetyt.com
Moni Ka
Bardzo się cieszę że się podoba 🙂
DoRkA
a takiego kosza to jeszcze nie widziałam,super.
Anonimowy
Coś naprawdę niespotykanego i ładnego,dużo pracy włożonej ale efekt piorunujący:)
Maria
Bardzo ładna dekoracja na zbliżające się Święta Wielkanocne 🙂
Balbina 80
Wow… zatkało mnie rewelacyjny.
Cayen
Piękny,muszę spróbować choć mam obawy że mi nie wyjdzie.
Anucha S.
Śliczny. I ja się przymierzam do zrobienia takiego koszyczka. Jestem ciekawa co mi wyjdzie:)
Maria
WOW..Super.
lucia
Przepiękny
Anonimowy
Super jeszcze takiego koszyka nie widziałam.