Polędwiczka wieprzowa faszerowana porem i pieczarkami
Dziś odwiedziła mnie siostra, która ze soba przywiozła dwie piekne polędwiczki wieprzowe 🙂
Od razu wpadła mi do głowy myśl aby zrobic ja faszerwaną, inna niz zwykle 🙂
Składniki:
1 poledwiczka wieprzowa (450g)
2 łyżeczki majonez
2 łyżeczki musztarda
1 sztuka por (biała część ok.20cm.)
6 sporych pieczarek
2 łyżeczki pietruszka-suszona
olej do smażenia
sól,pieprz wg.uznania
Przygotowanie:
Polędwiczkę myjemy-osuszamy i kroimy wzdłuż ale nie do końca.
Następnie rozbijamy ją na duży prostokąt.Solimy,pieprzymy i smarujemy musztardą i majonezem.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki pokrojone w plastry oraz pora pokrojonego w krążki.Delikatnie solimy i pieprzymy.Dusimy całość mieszając dotąd dopóki nam por zwiędnie.Odstawiamy do ostygnięcia.
Przestudzony farsz wykładamy na mięso po całej długości.Następnie za pomocą nitki i igły zszywamy na okrętkę poledwiczkę.
Na rozgrzanej patelni na dużym ogniu smażymy polędwiczkę z każdej strony żeby zamknąć jej pory.Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego,posypujemy pietruszką i rozmarynem z każdej strony i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C (grzanie góra-grill) i pieczemy 20 minut.W połowie pieczenia ją przekręcamy żeby nam ładnie doszła z każdej strony.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut żeby odpoczęła.Następnie ściągamy nici,kroimy w plastry i podajemy…
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut żeby odpoczęła.Następnie ściągamy nici,kroimy w plastry i podajemy…
Smacznego!
4 komentarze
Michał
na sama mysl robie sie głodny 🙂
Anonimowy
Polędwiczki uwielbiam,jak by nie były przygotowane:)
DoRkA
Wygląda smacznie:)
Anonimowy
Bardzo smaczne bylo to danie…gorąco polecam …