Krem z dyni
Ta mega gęsta zupa- krem z dyni jest mega ekspresowa a do tego z jeszcze bardziej ekspresowymi grzankami
Przepis:
800 g dyni Hokkaido (już obranej)
200 g ziemniaków
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
30 g masła
40 g cebuli
30 g masła
40 g cebuli
1 łyżeczka soli
pieprz biały mielony
pieprz biały mielony
50 g marchewki
80 ml śmietany kremówki 30%
50 g sera camembert
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Dynię, marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Masło rozpuścić w garnku i wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone warzywa tj. dynię, marchewkę i ziemniaki. Podsmażyć około 5 min. Zalać bulionem. Dodać sól i pieprz i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 25-30 min aż do miękkości. Ser camembert pokroić w kostkę i dodać do gorącej zupy. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać śmietankę i wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
Masło rozpuścić w garnku i wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone warzywa tj. dynię, marchewkę i ziemniaki. Podsmażyć około 5 min. Zalać bulionem. Dodać sól i pieprz i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 25-30 min aż do miękkości. Ser camembert pokroić w kostkę i dodać do gorącej zupy. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać śmietankę i wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
Podawać z natką pietruszki i grzankami (przepis na grzanki tutaj)
4 komentarze
Ania
Ile porcji zupki wychodzi z tego przepisu?;)
Monika Molecka
Nie wiem nie przeliczałam
Domsa
KOLEJNY ROK WRACAM DO TEGO PRZEPISU! Najlepszy jaki może być, dzieci też uwielbiają!
Agnieszka
Już trzeci sezon dyniowy z tym przepisem na zupę z dyni. Jest rewelacyjny!!!!