Chleb z ziarnami na drożdżach

Napakowany po brzegi ziarnami chleb na mące pełnoziarnistej. Jest syty i zdrowy. Dla mnie to chleb perfekcyjny. Szeroki asortyment rożnego rodzaju mąk znajdziecie w sklepie www.pyszneeko.pl

Składniki na 1 bochenek:

300 g mąki pszennej chlebowej 750
100 g mąki żytniej chlebowej typ 720
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
10 g soli

 23 g drożdży świeżych
1 łyżka miodu
340 ml wody
80 g słonecznika
80 g pestek dyni
20 g maku
40 g sezamu
60 g siemienia lnianego
 
Na posypanie:
1 łyżka maku

Przygotowanie:

W letniej wodzie rozpuścić drożdże i dodać miód. Mąki połączyć, dodać wszystkie nasiona, sól i całość wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 10 – 15 minut. Odłożyć w ciepłe miejsce, przykryte lnianym ręczniczkiem, do podwojenia objętości (około 2 godzin).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do formy o wymiarach 23 x 10 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Naciąć chleb wzdłuż ostrym nożem do połowy głębokości. Posmarować z wierzchu letnią wodą, posypać makiem. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.
Piec w temperaturze 230ºC przez około 30 minut, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.

Źródło inspiracji:  https://www.mojewypieki.com/
Smacznego!!!
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!