Kurczak w kokosowym curry
Kuchnia orientalna to jedna z moich ulubionych. Aromat przypraw, który unosi się w domu cały dzień. Curry można jeść z chlebkami naan lub z ryżem. Ja, dziś do ryżu dodałam doprażony na patelni sezam i to był strzał w dziesiątkę.
Składniki:
2 łyżki masła klarowanego
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki imbiru startego
3 łyżeczki curry
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki kurkumy
2 pojedyncze filety z kurczaka
400ml mleka kokosowego
5 łyżek śmietany kremówki
szczypta soli himalajskiej
szczypta pieprzu
2 łyżki soku z cytryny
natka pietruszki do posypania
200 g ryżu
2 łyżki sezamu białego
Przygotowanie:
W garnku rozpuścić klarowane masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Chwilę podsmażyć i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Po chwili dodać przyprawy: curry, cynamon, kurkumę, dokładnie wymieszać i zaraz dodać pokrojonego w większą kostkę kurczaka i mleko kokosowe oraz śmietankę.
Całość przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 min. Na koniec dodać sok z cytryny.
W międzyczasie ugotować ryż. Sezam podprażyć na suchej patelni i wymieszać z ugotowanym ryżem.
Podawać na ciepło posypane natką pietruszki.
*w przepisie zostały użyte produkty ze sklepu Kuchnie Świata