Łazanki, makaron
Łazanki to domowy makaron w kształcie kwadracików. Idealnie pasuje do wigilijnej zupy grzybowej lub do łazanek z kapustą i grzybami.
Składniki dla 4 osób:
200 g mąki pszennej typ 500
2 jajka L
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać bezpośrednio na stolnicę lub do misy robota, dodać sól. Zrobić dołek i wybić jajka. Zacząć mieszać widelcem aż jajka połączą się z mąką. Zagnieść ciasto rękami lub hakiem do wyrabiania aż powstanie twarde ciasto. Jest sztywniejsze niż ciasto pierogowe. Ciasto owinąć w papier do pieczenia i nakryć miską, pozostawić tak na 15-20 min.
Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na stolnicy lub blacie posypanym mąką na bardzo cienki płat. Ciasto powinno być możliwie jak najcieńsze.
Płat ciasta przekroić wzdłuż na pół, posypać mąką, nałożyć na siebie a następnie ponownie na pół, za każdym razem posypując mąką aby się nie skleiły. Kroić w ten sposób do momentu aż powstaną paski o szerokości 2 cm. Paski pokroić na 2 cm kwadraty, przesypując je obficie mąką aby się nie sklejały.
W garnku zagotować wodę z solą. Do wrzącej wody wrzucać partiami łazanki. Gotować ok 6 min od wypłynięcia, można spróbować czy jest już miękki.
Odsączyć z wody i przepłukać pod zimną wodą.