Tort musowy malinowo- pistacjowy

Tort musowy malinowo- pistacjowy to delikatny torcik z dwoma smakami musy oraz biszkoptem pistacjowym. Idealny na lato. Fantastycznie się prezentuje i zachwyci niejedno podniebienie.

Składniki na śr. 20 cm:

Biszkopt pistacjowy śr.20 cm:

80 g miękkiego masła

80 g drobnego cukru

1 łyżeczka pasty waniliowej

2 jajka

50 g mąki pszennej typ 450

60 g zmielonych na mąkę pistacji niesolonych

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus malinowy:

350 g malin świeżych lub mrożonych

75 g cukru

3 łyżeczki żelatyny+ 3 łyżki wody

200 g śmietanki kremówki 36%

50 g serka mascarpone

Mus pistacjowy:

150 ml mleka

150 śmietanki kremówki 36%

3 łyżeczki żelatyny+ 3 łyżki zimnej wody

100 g kremu pistacjowego

80 g białej czekolady

250 ml śmietanki kremówki 36%

Dodatkowo:

300 g malin

czerwona porzeczka

posiekane pistacje

Przygotowanie:

Tortownicę o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik nagrzać do 175*C góra- dół.

Biszkopt: Miękkie masło razem z cukrem i pastą waniliową ubić mikserem na jasną masę. Jajka krótko podbić mikserem i małymi porcjami wlewać do masła cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmielone pistacje, całość zmiksować tylko do połączenia kilkoma obrotami miksera. Ciasto przełożyć do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 175*C góra- dół i piec ok 20-25 min do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Biszkopt pistacjowy będzie lekko brązowe z góry i po bokach w tym celu należy ściąć minimalnie wierzch, spód. Z ciasta pistacjowego wyciąć okrąg o śr. 18 cm, można to zrobić obręczą od tortownicy o śr. 18 cm.

Gotowy spód ułożyć na podkładzie lub tortownicy, zapiąć rant tortownicy o śr 20 cm (powinien być większy niż sam biszkopt). Od środka można wyłożyć folię rantową lub folię spożywczą wtedy przy zdejmowaniu nie będzie trzeba obkrajać tortu a mus nie będzie poszarpany.

Na biszkopcie ułożyć maliny (kilka pozostawić do dekoracji).

Mus malinowy: Maliny umieścić w garnku razem z cukrem i gotować do momentu aż się całkowicie rozpadną. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 7 min. Maliny przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pestek. Puree z malin ponownie zagotować i zdjąć z gazu. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Puree malinowe wystudzić ale nie dopuścić do stężenia. Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubić na sztywno i dodawać schłodzone ale nie tężejące puree.

Mus malinowy wylać ostrożnie na biszkopt pistacjowy z malinami i równo rozprowadzić przy rancie, wyrównać łyżką. Wstawić tort do lodówki do schłodzenia i całkowitego stężenia musu.

Mus pistacjowy: Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Śmietankę i mleko podgrzać prawie do zagotowania, garnek zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać. Dodać krem pistacjowy oraz posiekaną białą czekoladę i mieszać do całkowitego połączenia. Wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno i dodać schłodzoną ale nie tężejącą mieszankę pistacjową. Całość bardzo krótko zmiksować do połączenia.

Mus pistacjowy wylać na stężony już mus malinowy i wyrównać. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce.

Tort wyjąć z rantu, zdjąć folię i udekorować malinami, porzeczkami i posikanymi pistacjami. Tort najlepiej smakuję wyjęty z lodówki na 30 min przed podaniem. Kroić gorącym nożem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Inspiracja: tutaj

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam na IGTV pokazuję jak zrobić ten tort
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

16 komentarzy

  • Kasia Sagan

    Hej, to już mój trzeci tort z Twoich przepisów . Wyszedł tak pyszny przepyszny, że zachwycił wszystkich gości 😉 Jest dość prosty w wykonaniu, a efekt Wow 😉

  • Ania

    Tak się zastanawiam czy można ten mus pistacjowy zrobić w formach do monoporcji, zamrozić i polać mirror glaze? Albo zrobić z niego cakesicles🤔
    Pozdrawiam!

  • Daria

    Dzień dobry, czy zamiast biszkoptu można zrobić spód ciasteczkowy (albo w ogóle pominąć)? Będzie się „trzymać”? 🙂

  • eM

    Dzień dobry,
    mam pytanie odnośnie musu pistacjowego. W przepisie jest podane 150 ml śmietanki kremówki 36%, którą trzeba podgrzać i połączyć z żelatyną, kremem pistacjowym i czekoladą. Następnie śmietankę należy ubić i połączyć z mieszkanką pistacjową. Ile należy ubić tej śmietanki i połączyć z przygotowaną mieszanką? W treści jest podane tylko 150 ml, chyba że coś przeoczyłam 🙂

    Korzystam z wielu Pani przepisów, zwłaszcza na słodkości, są rewelacyjne!!! Dziękuję 🙂

  • Patrycja

    Ale pięknie wygląda i napewno w smaku jeszcze lepszy. Bardzo czekałam na ten przepis. ☺️dziękuję 😍