Ziemniaki w sosie koperkowo- jogurtowym
Uwielbiam te ziemniaki jako dodatek do ryby. Dzięki dodatkowi skórki z cytryny są orzeźwiające i ziołowe dzięki koperkowi.
Składniki:
1 kg ziemniaków
30 g masła
30 g mąki pszennej
300 ml mleka
200 ml śmietany kwaśnej lub jogurtu naturalnego
1/4 łyżeczki skórki z cytryny
1 pęczek koperku świeżego lub mrożonego
1 łyżeczka soli
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i umyć. Pokroić w dość dużą kostkę. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Zajmie to około 10 min
W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać aż mąka trochę się podsmaży i nie będzie surowa (nie może się zbrązowieć). Wlać mleko i rozmieszać dokładnie. Mieszać aż sos zacznie gęstnieć. Dodać śmietanę lub jogurt, sól oraz pieprz. Zagotować. Dodać skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową oraz posiekany koperek. Dodać ugotowane ziemniaki. Całość delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Podawać zaraz po przyrządzeniu.