Muffinki z gruszkami
Muffinki z gruszkami są puszyste i wilgotne. W cieście zatopione kawałki gruszek a na górze posypane maślaną kruszonką.
Składniki na 12 szt:
100 g miękkiego masła
100 g cukru drobnego Królewski
2 jajka
200 g mąki pszennej
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
Dodatkowo:
2 gruszki
1/2 łyżki mąki
Kruszonka:
70 g cukru drobnego Królewski
70 g masła
100 g mąki pszennej
Lukier cytrynowy:
1 szklanka cukru pudru Królewski
3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Składniki na kruszonkę zagnieść palcami aż zaczną powstawać grudki. Gotową kruszonkę wstawić do lodówki.
Gruszki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kostki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić.
Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, mąkę z proszkiem a na samym końcu mleko. Pokrojone gruszki wymieszać z mąką i włożyć do ciasta, delikatnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra dół.
Formę do muffinek o śr. 7 cm wyłożyć papilotkami i nakładać po 1 łyżce ciasta. Muffiny posypać kruszonką.
Formę z muffinkami wstawić do nagrzanego do 180*C góra- dół i piec 20-25 min do suchego patyczka.
Przestudzone muffinki polukrować. W tym celu należy utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny na jednolity lukier.
Lukrem polać muffinki.
Jeden komentarz
D.
Rzadko zdarza się, żebym zostawiała jakikolwiek komentarz ale tym razem muszę. Muszę, bo się uduszę. Muffinki z tego przepisu robiłam kilkanaście razy i zrobię jeszcze wiele, wiele razy. Zdarzało się, że coś przeinaczyłam, coś zrobiłam nie tak i zawsze ale to zawsze wychodzą obłędnie pyszne a co ważne – kucharka ze mnie raczej mocno średnia 🙈 Zrobiły furrorę zarówno wśród starszych, wprawionych smakoszy jak i małych niejadków. Pycha!