Muffinki z gruszkami

Muffinki z gruszkami są puszyste i wilgotne. W cieście zatopione kawałki gruszek a na górze posypane maślaną kruszonką.
Składniki na 12 szt:

100 g miękkiego masła

100 g cukru drobnego Królewski

2 jajka

200 g mąki pszennej

1 cukier waniliowy

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki mleka

Dodatkowo:

2 gruszki

1/2 łyżki mąki

Kruszonka:

70 g cukru drobnego Królewski

70 g masła

100 g mąki pszennej

Lukier cytrynowy:

1 szklanka cukru pudru Królewski

3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Składniki na kruszonkę zagnieść palcami aż zaczną powstawać grudki. Gotową kruszonkę wstawić do lodówki.

Gruszki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kostki.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić.
Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, mąkę z proszkiem a na samym końcu mleko. Pokrojone gruszki wymieszać z mąką i włożyć do ciasta, delikatnie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra dół.

Formę do muffinek o śr. 7 cm wyłożyć papilotkami i nakładać po 1 łyżce ciasta. Muffiny posypać kruszonką.

Formę z muffinkami wstawić do nagrzanego do 180*C góra- dół i piec 20-25 min do suchego patyczka.

Przestudzone muffinki polukrować. W tym celu należy utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny na jednolity lukier.

Lukrem polać muffinki.

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • D.

    Rzadko zdarza się, żebym zostawiała jakikolwiek komentarz ale tym razem muszę. Muszę, bo się uduszę. Muffinki z tego przepisu robiłam kilkanaście razy i zrobię jeszcze wiele, wiele razy. Zdarzało się, że coś przeinaczyłam, coś zrobiłam nie tak i zawsze ale to zawsze wychodzą obłędnie pyszne a co ważne – kucharka ze mnie raczej mocno średnia 🙈 Zrobiły furrorę zarówno wśród starszych, wprawionych smakoszy jak i małych niejadków. Pycha!