Muffiny piernikowe z wiśniami i kremem śmietankowym
Muffiny piernikowe z wiśniami i kremem śmietankowym to pachnące aromatem korzennych przypraw babeczki, które są wypełnione frużeliną wiśniową.
Składniki na 12 szt:
Piernikowe muffiny:
3 jajka
170 g cukru
200 ml śmietanki 30% lub
75 ml olej rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g mąki pszennej typ 450
30 g gorzkiego kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Frużelina wiśniowa:
200 g mrożonych wiśni
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki żelatyny+ 1 łyżka wody
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej+ 1 łyżka zimnej wody
Krem śmietankowy:
300 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
150 g mascarpone
Dodatkowo:
gałązki rozmarynu
owoce liofilizowane
żurawina
cukier puder
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Blaszkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami lub piec w sztywnych foremkach do papilotek o śr. 7 cm.
Jajka razem z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać olej i śmietankę i zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia. Do masy przesiać mąkę pszenną, kakao gorzkie, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i całość krótko zmiksować tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do foremek do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20-25 min do suchego patyczka. Muffiny wystudzić
Wiśnie włożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać aż puszczą sok. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Do gotujących się wiśni wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia i częściowego tężenia.
Wszystkie składniki na krem mocno schłodzone zmiksować krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką 1M.
Z babeczek wydrążyć otwór do 3/4 głębokości i na 1-2 cm. Otwór wypełnić wystudzoną frużeliną. KAżdą babeczkę udekorować kremem. Ułożyć rozmaryn, żurawinę i pokruszone liofilizowane owoce. Całość oprószyć cukrem pudrem.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak zrobić te babeczki