Murzynek z przyprawą do piernika
Ten murzynek podbił serca wszystkich którzy spróbowali ! A to dlatego, że przywołuje wspomnienia o Świętach za sprawą przyprawy do piernika i cynamonu.
Swoją wilgoć zawdzięcza powidłom śliwkowym które dodaje się do ciasta.
Składniki na keksówkę o wym 11x 35:
100 g masła 82%
50 ml oleju
3 jajka
150 g cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
350 ml mleka
5 łyżek powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
300 g mąki pszennej typ 450
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
40 g gorzkiego kakao
Polewa:
70 g śmietany kremówki 30%
70 g czekolady gorzkiej 50%
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką lub papierem do pieczenia.
Masło roztopić i wystudzić. Mąkę, kakao, sodę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko. Jajka razem z cukrem i cukrem wanilinowym ubić na jasną i puszystą masę. Do ubitych jajek dodać roztopione masło i olej dalej miksując. Następnie wlać mleko, dodać powidła lub dżem i miksować na najniższych obrotach. Dalej miksując dodać mąkę z proszkiem, sodą i kakao i mieszać tylko do połączenia.
Ciasto przelać do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180*C góra- dół piekarnika i piec ok 45-50 min do suchego patyczka.
Zrobić polewę czekoladową. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Śmietankę podgrzać i zalać nią czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. wystudzone ciasto polać wystudzoną polewą. Ciasto przechowywać w pojemniku na ciasto w temperaturze pokojowej.
3 komentarze
Karolina
Ciasto wygląda przepysznie ?????? na pewno w tym roku zagości na moim stole wigilijnym ???? czy forma 11×25 będzie odpowiednia???
Monika Molecka
Ciasta musi być tak do 3/4 wysokości bo on dość sporo rośnie. Więc jeśli będzie wyżej to wycieknie
Ervisha
Taki murzynek musi świetnie smakować 🙂