Kruche ciastka z pistacjami i żurawiną oblane czekoladą

Kruche ciastka z pistacjami i żurawiną oblane czekoladą to przepyszne maślane ciasteczka z dodatkiem posiekanych pistacji i suszonej żurawiny. można je przechowywać kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Składniki na 40 szt:

130 g suszonej żurawiny

130 g pistacji niesolonych

200 g miękkiego masła

200 g cukru pudru

2 jajka L

szczypta soli

360 g mąki pszennej typ 450

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

200 g białej czekolady

1 łyżeczka oleju kokosowego

pistacje, do dekoracji

płatki róż jadalnych, do dekoracji

Przygotowanie:

Żurawinę i pistacje posiekać. Miękkie masło razem z cukrem pudrem i solą utrzeć na jasną masę (ok 10 min) robotem na najwyższych obrotach. Dodawać jajka, jedno po drugim na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. miksować na wolnych obrotach tylko do połączenia. Na samym końcu dodać posiekane pistacje i żurawinę. Wymieszać do połączenia. Ciasto wyjąć na blat, uformować w kulkę a następnie podzielić na 2 równe części. Z każdej części uformować gruby wałek (grubość wałka zależy od tego jakiej wielkości będą ciastka). Mój wałek miał średnicę ok 8-10 cm. Wałki zawinąć w folię spożywczą, wygładzić aby oba wałki były w miarę okrągłe i schować do lodówki na całą noc. 

Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół. 

Schłodzone wałki pokroić ostrym nożem na 0,5 cm ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w nagrzanym do 190*C góra- dół piekarniku przez 10-12 min.

Z blaszki zdejmować dopiero po wystudzeniu. 

Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym. Przelać do miseczki i każde ciasteczko zanurzyć do połowy w polewie. Posypać posiekanymi pistacjami i płatkami róż. Odłożyć na kratkę i wstawić na chwilę do lodówki aby czekolada zastygła. 

Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

 

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

6 komentarzy