Pączki pieczone
Tak naprawdę z jednego ciasta można zrobić 2 rodzaje pączków: smażone (link) i pieczone w piekarniku, które są lżejsze i mniej kaloryczne. Pączki pieczone są lekkie jak puch i ekstra maślane. Obowiązkowo muszą zostać polukrowane i posypane dobrej jakości skórką kandyzowaną pomarańczową.
Składniki ok 26 szt:
250 ml mleka
50 g świeżych drożdży lub 14 g suszonych drożdży
50 g cukru
1 cukier wanilinowy
6 żółtek
500 g mąki pszennej typ 550
100 g masła
szczypta soli
Dodatkowo:
1 słoik gęstej marmolady
Lukier:
200 g cukru pudru
gorąca woda (tyle aby lukier był lejący i lekko ściekał z pączków)
skórka kandyzowana pomarańczowa
Przygotowanie:
Roztopić masło i wystudzić. Mąkę odmierzyć i przesiać.
Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. Żółtka z resztą cukru i cukrem wanilinowym ubić na jasną puszystą masę.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną, sól, roztopione masło i wyrobić ciasto.
Wyrabiać ciasto ok. 10 min (najlepiej robotem lub mikserem z hakami do wyrabiania) na gładką, elastyczną masę. Ciasto jest dość klejące, ale zmieni się po wyrastaniu. Najlepiej nie dodawać więcej mąki.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, chwilę wyrobić. Teraz najlepiej użyć wagi kuchennej i odcinać kawałki po 40 gramów każdy. Kawałki odkładać na papier do pieczenia. Z każdego kawałka uformować kulkę i spłaszczyć na krążek. W środek włożyć łyżeczkę marmolady i zlepić brzegi jak w pierogach a następnie uformować kulkę, którą spłaszczamy dłonią. Tak uformowane pączki układamy łączeniem do dołu w papierowych papilotkach o średnicy 5-6 cm (licząc dno) i wkładamy do metalowej blaszki do pieczenia muffinek lub na zwykłą blaszkę.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.
Pączki odstawić na ok 30 min do napuszenia.
Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez ok 13 min.
Cukier puder utrzeć z gorącą wodą w takiej ilości aby lukier mógł spłynąć z pączka. Jeszcze letnie pączki zanurzać w lukrze i posypać skórką kandyzowaną. Pączki pieczone odłożyć na kratkę do pieczenia aby ściekł nadmiar lukru.
Smacznego!!!
Jeden komentarz
Paulina
Witam,czy ciasto moge zrobic dzien wcześniej i upiec rano?