Pączki jak u mamy
To pączki z przepiśnika mojej mamy. Są niezwykle delikatne i puszyste. Nie ma różnicy czy są nadziane przed czy po usmażeniu, więc jeśli nie czujecie się na siłach z formowaniem ich przed pieczeniem po protu usmażcie a później wystarczy naszprycować za pomocą szprycy powidła do każdego pączka. Zrób te pączki i poczuj się jak u mamy.
Składniki 20 szt:
250 ml mleka
50 g świeżych drożdży lub 14 g suszonych drożdży
50 g cukru
1 cukier wanilinowy
6 żółtek
500 g mąki pszennej typ 550
100 g masła
szczypta soli
2 łyżki spirytusu,wódki lub octu 10%
Dodatkowo:
1 słoik gęstych powideł lub marmolady
1- 1,5 litra oleju rzepakowego
Lukier:
200 g cukru pudru
gorąca woda (tyle aby lukier był lejący i lekko ściekał z pączków)
skórka kandyzowana pomarańczowa
Przygotowanie:
Roztopić masło i wystudzić. Mąkę odmierzyć i przesiać.
Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. Żółtka z resztą cukru i cukrem wanilinowym ubić na jasną puszystą masę.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną, sól, roztopione masło i wyrobić ciasto.
Wyrabiać ciasto ok. 10 min na gładką, elastyczną masę. Pod koniec dodać spirytus i dalej wyrabiać. Ciasto jest dość klejące, ale zmieni się po wyrastaniu. Najlepiej nie dodawać więcej mąki.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
Olej wlać do garnka (powinien być szeroki i duży) i na małym ogniu podgrzewać, trwa to dość długo dlatego najlepiej włączyć wcześniej. Oleju powinno być tyle aby pączki swobodnie w nim pływały.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany posypany mąką blat i ponownie zarobić.
podzielić na równe części. Najlepiej użyć wagi i odważyć po 50-55 g każdą część ciasta. Uformować kulkę i spłaszczyć na krążek. W środek włożyć łyżeczkę powideł i zlepić brzegi jak w pierogach a następnie uformować kulkę, którą spłaszczamy dłonią. Pączki można nadziać po usmażeniu. W tym celu należy uformować kulki, lekko spłaszczamy i odkładamy do wyrośnięcia.
Uformowane pączki ułożyć na papierze do pieczenia posypanym mąką i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok 30 min.
Kiedy olej osiągnie temperaturę 170*C wkładać pączki górną stroną w dół. Przykryć pokrywką i smażyć z każdej strony 2 min. Na pączkach powinna pojawić się biała obwódka co świadczy o jego lekkości i puszystości.
Usmażone pączki wykładać za pomocą wykałaczki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Zrobić lukier. Cukier puder utrzeć z gorącą wodą w takiej ilości aby lukier mógł spłynąć z pączka. Jeszcze letnie pączki zanurzać każdego pączka w lukrze i posypać skórką kandyzowaną. Pączki jak u mamy odłożyć na kratkę do pieczenia aby ściekł nadmiar lukru.
Smacznego!!!
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
57 komentarzy
Karoslot
Hej. Czy ciasto można przechować lodówce do następnego dnia???
Jagoda
Podpinam się pod pytanie.
Oraz czy można zrobić z połowy porcji by wyszło nam 10 pączków?
Kasia
Tak, też zaraz będę robić ciasto i dam do lodówki. Możesz spokojnie zrobić z połowy składników 😁
Ilona
O MAMO! Przepyszne, idealnie puszyste, idealnie lekkie.
Weronika
Paczki są cudowne! Robiłam dzisiaj swoje pierwsze paczki z tego przepisu i po prostu rewelacja:) nie ma lepszych !
Patrycja
Dziś robiłam, zrobiłam z podwójnej porcji i są na prawdę przepyszne ! 💞 Bardzo dziękuję za ten przepis bo w końcu znalazłam idealne paczki 😀
Natalia
Moje wyszły surowe w środku
Monika Molecka
Za wysoka temp oleju.
M-ka
Paczki pierwszy raz robiłam w życiu,opisany przepis jest tak dokładnie objaśniony ,że ktoś kto pierwszy raz się za to zabierze ,nie skończy na jednym razie Dziękuję bardzo za tak wspaniałe pączki🥰
Dominika
Czy ciasto można wyrobić robotem czy trzeba ręcznie?
Gabi
Dziś zrobiłam po raz pierwszy z tego przepisu…..wooooow fantastyczne, delikatne, mięciutkie, po prostu idealne!!!! Mam tylko pytanie jak je przechowywać żeby jak najdłużej zachowaly taka delikatność i świeżość?
Pyyyyychotka! 🙂
Monika Molecka
Najlepiej pod kloszem w temp pokojowej 🙂
Justyna
Robiłam wszystko zgodnie z przepisem i wyszły idealne! Najlepsze pączki jakie kiedykolwiek miałam okazję spróbować, naprawdę! Polecam i dziękuję
Monika Iljin
To jest najlepszy przepis na świecie ❤️ Robię je od czasu do czasu od 2 lat. Z pół porcji, z podwójnej ZAWSZE wychodzą! Jestem ogromną fanką Pani przepisów ❤️ To co mogę polecić innym to przede wszystkim skrupulatnie odmierzane składników i trzymanie się rad Pani Moniki a WSZYSTKO wyjdzie. Pozdrawiam 😊
Monika Molecka
Robotem lub ręcznie
Pomoc
Są pyszne tylko moje jakieś ciemne w porównaniu do tych na zdjęciu. A boje się że jak będą za jasne to będą surowe w środku. Jakaś rada?
Monika Molecka
Ciemne pączki oznaczają zbyt wysoką temperaturę oleju. Polecam zaopatrzyć się w termometr
Ania
Moniko, mam pytanie. Czy na pierwsze wyrastanie można ciasto włożyć na noc do lodówki???i czy w tej sytuacji zmniejszyć ilość drożdży?? pozdrawiam
Monika Molecka
Tak powinno się nawet o połowę
Sylwia
Robiłam w zeszłym roku na tłusty czwartek. Są obłędne ! Mega puszyste. W tym roku też będę robić już nie mogę się doczekać ???
Maroena
Najlepsze pączki na swiecie! Robiłam rok temu pierwszy raz w życiu i wyszły rewelacyjnie. Wykonanie jest tak dobrze opisane (plus filmik na insta), że te pączki nie mogą nie wyjść. Jutro również zabieram się za pieczenie 🙂
Dominika
Pączki są nieziemsko-pyszne! Rozpływają się w ustach *_* Dodatkowo bardzo proste w przygotowaniu:)
Karolina
Ja również wypróbowałam Twój przepis na pączki, które wyszły po prostu rewelacyjnie.
Polecam przed włożeniem pączków na tłuszcz, najpierw usmażyć ziemniaki pocięte na frytki. Dobry patent (mojej teściowej) jak się nie ma termometru. I potem rzeczywiście 2 minuty smażenia na każdą ze stron i niebo w gębie 😋
Dziękuję za przepis 🥰
Aga
Idealne
Agnieszka
Dzień dobry,
Jeśli nie mam mąki typu 550, czy mogę użyć 450?
W większości przepisów do ciasta dodaje się jaja+żółtka lub całe jaja. Jaki jest powód stosowania w Pani przepisie tylko żółtek?
Pozdrawiam
Monika Molecka
Dzień dobry,
dzięki żółtkom ciasto jest bardzo puszyste i delikatne.
Nie, mąka 450 niezbyt nadaje się do ciast drożdżowych (Ja w przepisach kieruję się typami mąk)
do drożdżowych polecam 650 lub 550
Monika
Witam, czy zamiast wódki spirytusu lub octu można dodać whisky?
Ewelina
Witam, jak postapic w przypadku drozdzy instant ?
Ewelinka
Witam, chvcialabym zrobic te paczki ale mam drozdze instant , czy moge prosic o pomoc jal to zamienic?
Monika Molecka
Na każdym opakowaniu drożdży jest zamieszczony przelicznik
krajewskym
Pierwszy raz w życiu robiłam dziś pączki z Twojego przepisu. Wyszly obledne! Puszyste i mięciutkie. Córka pochłonęła dwa, co jest najlepszym dowodem, że wyszły mega, bo zazwyczaj podchodzi do moich wypieków z rezerwą,
Monika Molecka
Tak, jedzące dzieci to najlepsza rekomendacja! 🙂
Agula
Są pyszne i mięciutkie, pierwszy raz wyszły mi pączki z białą obwódką. Dzieciakom 3 i 6 latce smakowały tak, że jeszcze jedne sie nie skończyły a juz pytały czy zrobię je jeszcze kiedyś. ?polecam przepis z całego serducha.
Patrycja
Czy zamiast masła, mogę użyć margarynę?
Monika Molecka
Tak, lecz nie polecam
Paulina
Mmmmm , jutro próba 🙂 ile sztuk wychodzi z podanej porcji ?
Marta
Pierwszy raz w życiu zrobiłam paczki i są przepyszne.
Monika Molecka
Bardzo serdecznie dziękuję za opinię:)
Monika Molecka
około 20 szt takich większych. Oczywiście można zrobić mniejsze
ania
czy moge wyrobic to ciasto w termomixie ?
Monika Molecka
TM wyrobi każde drożdżowe ciasto
Anet
Jak Pani to robi że są takie jasne?
Monika Molecka
Smażę z termometrem
Paulina
Dzien dobry robilam juz paczki z Pani przepisu nie wiem juz sama ile razyy,sa PRZEPYSZNE!!! Tym razem chcialam zapytac czy mogę zrobić ciasto wieczorem i rano wyjac je z lodowki do ogrzania? Czy to nie zaszkodzi ciastu?
Lolek
Fakt ciasto jest mega! Ale jak to skleic…mi się pootwierały:(
Monika Molecka
Da się to zrobić. Można wejść na mój fp na INstagramie tam pokazuje „Krok po kroku”
Paweł
Jakiego rozmiaru używa pani jajek?
Monika Molecka
Rozm.L
Ola
Witam,czy z tego przepisu można upiec również w piekarniku? Mąż nie może smażonych,a nie bardzo mam czas przy maluchach robić dwa oddzielne ciasta
Monika Molecka
Tak, jak najbardziej 🙂
Gosia
Moniko w przypadku swiezych drozdzy robimy zaczyn a co przy suchych ?
Monika Molecka
Mieszamy z mlekiem tak samo jak ze świezych
Dominika
Pani Moniko,
Czy można zrobic ciasto dzień wcześniej? Jeśli tak, to gdzie i jak je przechowywać?
Monika Molecka
Tak można. Najlepiej włożyć do dużej miski i przykryć folią spożywczą. Następnego dnia rano wyjąć aby osiągnęło temperaturę pokojową.
Ania
A można tak dokładniej :)?
Czyli normalnie wyrabiam ciasto i zamiast odłożyć do wyrośnięcia, wkładam je do lodówki. Rano wyjmuję i np po 1h mogę formować pączki, zostawić na 30min do wyrośnięcia i smażyć?
A widziałam wcześniej komentarz, że w takim celu trzeba zmniejszyć ilość drożdży, czy mogę normalnie zostawić tak ilość?
Monika Molecka
Do wyrośnięcia wkładamy do lodówki. Rano wyjmujemy godzinę przed formowaniem. Formujemy pączki, zostawiamy do wyrośnięcia i smażymy.
Można obniżyć zawartość drożdży ale nie trzeba
House_and_hair
Monia mam ślinotok ? Paczki robimy w niedzielę, ale nie wiem, jak wytrzymam? Pozdrawiam!