Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym
Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym to miękkie, soczyste kawałki mięsa w aromatycznym i kremowym sosie z suszonych grzybów leśnych. Jako dodatek podałam pieczone ziemniaki i surówkę z kiszonej kapusty.
Składniki dla 3 osób:
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 700g)
sól i pieprz
2 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
40 g grzybów suszonych mieszanych (borowiki, podgrzybki)
4 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
1 mała cebula
150 ml wody z gotujących się grzybów
200 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka suszonego tymianku
garść świeżej natki pietruszki
Przygotowanie:
Grzyby suszone wypłukać na sitku pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka. Zalać wrzątkiem, dodać 1/4 łyżeczki soli i gotować na średnim ogniu około 30 min do miękkości. ugotowane grzyby odsączyć (zostawić 150 ml wody spod gotujących się grzybów) i drobniej posiekać.
Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon i pokroić na plastry o grubości 2 cm. Plastry mięsa lekko rozbić pięścią lub tłuczkiem. Mięso posypać solą i pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć w mące z obu stron. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć mięso i smażyć na dużym ogniu ok 3 min z każdej strony. mięso zdjąć z patelni na talerz i odstawić z boku. Na tę samą patelnię dodać 1 łyżeczkę masła, posiekaną cebulę i smażyć do momentu aż cebula zacznie się rumienić. Następnie dodać posiekane grzyby i całość smażyć 3 min. Na patelnię wlać wodę spod gotujących się grzybów, śmietanę kremówkę i dodać przyprawy: sól, pieprz i suszony tymianek. Całość wymieszać i w sosie ułożyć podsmażone kawałki mięsa. Patelnię nakryć pokrywką i dusić ok 5 min aż sos zgęstnieje. Na sam koniec danie posypać obficie posiekaną natką pietruszki.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA