Pizza inaczej, czyli pizza-kwiat

Kwiat o smaku pizzy? Dlaczego nie! Do nadzienia dodałam pesto z suszonych pomidorów, szynkę i pieczarki. Zrobi wrażenie na imprezach czy podczas kolacji ze znajomymi.

 Składniki:

Ciasto:
50 g świeżych drożdży lub 14 g suchych drożdży
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
.
Nadzienie:
100 g gotowanej szynki
100 g papryki czerwonej
100 g cebuli
100 g tartego sera
1 kulka mozzarelli
1 łyżka koncentratu pomidorowego
4 łyżki pesto z suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Szynkę, paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać  pesto i koncentratem pomidorowym.  
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn z drożdży. Stopniowo zagarniać łyżką mąkę do środka i mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.
Połączyć składniki w jedną część i wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 10 – 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę zagnieść. Podzielić na 3 części, uformować z nich kulki i odłożyć na ok. 7 minut pod ściereczką. Każdą kulkę rozwałkować na średnicę 24 cm. Najlepiej „odrysować” sobie talerz obiadowy i obkroić.
Pierwszą warstwę ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nadzienie podzielić na połowę i pierwszą połową posmarować ciasto.Z kolejnymi kulkami postępować tak samo. Rozwałkować, wykroić i posmarować znów nadzieniem. Wyłożyć ostatnią warstwę ciasta. Delikatnie docisnąć. Na środku krążka postawić szklankę lub kubek i za pomocą ostrego noża pokroić na16 pasków, pamiętając aby nie docinać do końca. 
Każdy przecięty pasek wykręcić na raz w lewo a raz w prawo. Tak powstanie kwiat. 
Usunąć kubek i włożyć blachę z kwiatem do pieca. Piec przez 25 minut w 220 stopniach.

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!