Pizza rollsy
Pizza rolls to nic innego jak pizza zwinięta w bułeczki. Idealnie nadają się jako przekąski na imprezę, na obiad, czy kolację.
Składniki na 16 szt:
10 g świeżych drożdży
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Dodać cukier i odstawić na chwilę. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.
Ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem i odstawić na 1 godz do podwojenia objętości.
Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przesmażyć na suchej patelni do odparowania wody.
Suszone pomidory, szynkę i oliwki pokroić w bardzo drobną kostkę.
Przełożyć do miski razem z pieczarkami. Dodać przyprawy, koncentrat i śmietanę. Całość wymieszać. Ser zetrzeć na tarce.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30×50.
Prostokąt posmarować nadzieniem i posypać startym żółtym serem (patrz zdjęcie)
3 komentarze
Nik
Czy mozna takie buleczki zrobic wczesniej, zamrozic i w dniu imprezy wycoagnac je do rozmrozenia i upieczenia?
Natalia
Dzień dobry, przepis zapowiada się pysznie. Jakiej śmietany należy użyć? 30%?18%?
Monika Molecka
dzień dobry,
może być 18%