Mus mocno czekoladowy
Ten mus to najpyszniejszy mus jaki do tej pory jadłam. Idealnie puszysty z kawałkami drobno startej czekolady, która powoli rozpuszcza się na języku. Można się nim rozkoszować i jeść, jeść, jeść….
Składniki:
200g czekolady (mleczna i gorzka min.50% kakao)
3 świeże jajka
250ml śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
Bita śmietana do przybrania (opcjonalnie)
tarta czekolada do posypania
Przygotowanie:
Jajka umyć i sparzyć we wrzątku przez 10 sekund.
Czekoladę gorzką i połowę mlecznej posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić. Drugą połowę mlecznej czekolady zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Śmietanę ubijać na sztywno i schować do lodówki.
Całe jajka ubijać na najwyższych obrotach miksera aż podwoją swoją objętość i będą jasne i puszyste. Następnie powoli dodawać rozpuszczoną czekoladę cały czas miksując na niższych obrotach.
Wyjąć z lodówki ubitą śmietanę i również dodać do jajek, tym razem mieszając bardzo delikatnie lecz dokładnie szpatułką. Następnie dodać potartą mleczną czekoladę i wymieszać.
Mus przełożyć do pucharków lub kieliszków i posypać tartą czekoladą lub udekorować bitą śmietaną (opcjonalnie). Wstawić do lodówki na kilka godzin aby się schłodził.