Dorada z piekarnika

Dorada z pieca bardzo aromatyczna, soczysta i delikatna. Ryba ta ma wyjątkowo smaczne białe mięso. Nie potrzeba jej marynaty aby była pyszna. Wystarczy trochę ziół, cytryny i przypraw. 
Składniki:

2 świeże dorady

1\2 pęczka koperku

1/2 pęczka natki pietruszki

2 łyżeczki masła

1 cytryna

sól

pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

Wypatroszoną rybę dokładnie umyć i osuszyć. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w plasterki.

Rybę zewnątrz i wewnątrz dokładnie posypać solą i pieprzem. Do brzuszka każdej ryby nałożyć po 1 łyżeczce masła, kilka gałązek koperku i natki pietruszki oraz po 2 przecięte na pół plasterki cytryny. Na jednej stronie ryby zrobić 3 nacięcia i w środek ułożyć pół plasterka cytryny i po gałązce koperku i natki.

Tak przygotowaną rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą z oliwek. Pomiędzy rybę ułożyć pomidorki koktajlowe i ząbki czosnku.

Rybę piec w nagrzanym piekarniku do 200*C góra- dół przez 30-35 min.

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

5 komentarzy