Dorada z piekarnika
Dorada z pieca bardzo aromatyczna, soczysta i delikatna. Ryba ta ma wyjątkowo smaczne białe mięso. Nie potrzeba jej marynaty aby była pyszna. Wystarczy trochę ziół, cytryny i przypraw.
Składniki:
2 świeże dorady
1\2 pęczka koperku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżeczki masła
1 cytryna
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Wypatroszoną rybę dokładnie umyć i osuszyć. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w plasterki.
Rybę zewnątrz i wewnątrz dokładnie posypać solą i pieprzem. Do brzuszka każdej ryby nałożyć po 1 łyżeczce masła, kilka gałązek koperku i natki pietruszki oraz po 2 przecięte na pół plasterki cytryny. Na jednej stronie ryby zrobić 3 nacięcia i w środek ułożyć pół plasterka cytryny i po gałązce koperku i natki.
Tak przygotowaną rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą z oliwek. Pomiędzy rybę ułożyć pomidorki koktajlowe i ząbki czosnku.
Rybę piec w nagrzanym piekarniku do 200*C góra- dół przez 30-35 min.
5 komentarzy
Charlemagne
Na zdjęciu widać ryby w naczyniu żaroodpornym wypełnionym papierem do pieczenia. Po co? Będę zobowiązany za wyjaśnienie…
Monika Molecka
Aby ryba nie przywarła do naczynia.
Longer1
Skorzystalem jeden raz zprzepisu bo wydawal soe prosty. I jest prosty a ryba jest przepyszna. Juz kilka razy jadlem rybke z tego przepisu. Pycha!
Winek
Zrobiłem jak w przepisie, pojadlem i stwierdzam że to jedna z najlepszych ryb jakie jadłem 🙂
Monika Molecka
bardzo dziękuję za rekomendację 🙂