Pulpeciki rybne w sosie śmietankowo – koperkowym
Takie klopsiki zawsze robiłam z mięsa drobiowego, ale wpadłam na pomysł że przecież z rybki będą równie smaczne. Nie myliłam się! Są delikatne i rozpływają się w ustach.
Składniki:
Pulpeciki:
500g fileta ryby białej (np.dorsz, miruna, mintaj, sandacz)
1 bułka namoczona w mleku
5 cm kawałek pora
1 jajko
sól
pieprz
1 łyżka posiekanego koperku
2-3 łyżki bułki tartej
Sos śmietankowo- koperkowy:
300ml śmietany 30%
1 pęczek koperku,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz biały
2 łyżki soku z cytryny
1 pęczek koperku,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz biały
2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka mąki pszennej lub ryżowej
Przygotowanie:
Rybę świeżą (mrożoną rozmrozić i mocno odcisnąć) bardzo drobno posiekać lub zmielić przez maszynkę. Bułkę odcisnąć z mleka. Pora drobno posiekać.
Zmieloną rybę wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami i wyrobić na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi nakładać porcję i formować pulpeciki.
W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli.
Pulpeciki gotować ok 7-10 min i wyłożyć na talerz.
Z 300 ml śmietanki odlać 50ml do szklanki. W 50 ml dokładnie rozmieszać 1 łyżeczkę mąki.
Pozostałą śmietankę przelać do garnka i zagotować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Wlać rozmieszaną w śmietance mąkę i ponownie zagotować, mieszając aż zgęstnieje. Dodać sok z cytryny i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Do gotowego sosu przełożyć wcześniej ugotowane klopsiki.
Podawać z ryżem lub ziemniakami.