Rogale francuskie- Croissanty

Są cudownie miękkie, maślane i niesamowicie pyszne. Nie jest to przepis dla osób niecierpliwych, bo ciasto to wymaga czasu chłodzenia a później nieco siły aby je wałkować. Powiem jednak, że warto je zrobić choćby dla smaku nieporównywalnego z żadnymi innymi kupowanymi w piekarnik rogalami.
Składniki na 10-12 szt:

Zaczyn:
150 g mąki pszennej typ 550
150 g wody
1 g świeżych drożdży

Ciasto:
cały zaczyn
125 ml mleka
400g mąki pszennej typ 550
9 g drożdży świeżych
2 czubate łyżki cukru
40 g miękkiego masła
1/2 łyżeczka soli

Dodatkowo:
250 g masła
żółtko+4 łyżki wody (do posmarowania rogali)

Przygotowanie:

12 godzin przed, najlepiej wieczorem: Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 12 godz przykryte folią spożywczą w temp. pokojowej.

Drożdże rozmieszać w mleku, dodać cukier, mąkę, zaczyn i wyrobić najlepiej hakiem do wyrabiania, następnie dodać masło i sól. Ciasto wyrabiać około 10 minut robotem aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk.
 Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godz.

Między 2 arkuszami papieru do pieczenia rozwałkować 250g chłodnego masła, na grubość około 0,5cm. Włożyć do lodówki razem z papierem do całkowitego schłodzenia.

Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt 2 razy większy niż rozwałkowane masło. Wyjąć rozwałkowane masło z lodówki, zdjąć papier i ułożyć na środku ciasta, przykryć masło ciastem z jednej i drugiej strony.
Składanie 1: Teraz należy złożyć ciasto jak list, nakładając na siebie ciasto ku środkowi. Tak złożone ciasto zawinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godz.

Składanie 2:  Ponownie rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy jak wyjściowy. Ponownie złożyć na 3 części jak list. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz.

Składanie 3: Już ostatni raz rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy jak wyjściowy. Złożyć na 3 części jak list. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz.

Ciasto należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30×60. Naprzemiennie, ostrym nożem, należy wycinać rogale. Z każdego boku powinno wyjść 5-6 rogali. Zwijać rogale od szerszego boku ku węższemu.

 

Piekarnik nagrzać do 220*C góra- dół.
Zwinięte rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte ściereczką na 60 min. Po tym czasie posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą i wstawić do nagrzanego do 220*C piekarnika. Piec 20-25 min ale po 10 minutach temp obniżyć do 200*C.

 

Smacznego!!!

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

6 komentarzy

  • Satibati

    Strasznie chaotycznie napisane. Co to znaczy „zlozyc jak list”? Metod jest wiele, mozna by wyjasnic konkretniej. Wlozyc do lodowki – na ile? ( po 3. i 4. walkowaniu). No i moj faworyt – nagrzac piekarnik, poczym przez 60minut trzymac rogale pod sciereczka. A prad leci.
    Rogale pyszne.

  • Ms

    Czy mozna w ostatnim etapie zostawic ciasto na dluzej w lodowce i nastepnego dnia kontynuowac juz samo pieczenie?