Rogale francuskie- Croissanty
Są cudownie miękkie, maślane i niesamowicie pyszne. Nie jest to przepis dla osób niecierpliwych, bo ciasto to wymaga czasu chłodzenia a później nieco siły aby je wałkować. Powiem jednak, że warto je zrobić choćby dla smaku nieporównywalnego z żadnymi innymi kupowanymi w piekarnik rogalami.
Składniki na 10-12 szt:
Zaczyn:
150 g mąki pszennej typ 550
150 g wody
1 g świeżych drożdży
Ciasto:
cały zaczyn
125 ml mleka
400g mąki pszennej typ 550
9 g drożdży świeżych
2 czubate łyżki cukru
40 g miękkiego masła
1/2 łyżeczka soli
Dodatkowo:
250 g masła
żółtko+4 łyżki wody (do posmarowania rogali)
Przygotowanie:
12 godzin przed, najlepiej wieczorem: Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 12 godz przykryte folią spożywczą w temp. pokojowej.
Drożdże rozmieszać w mleku, dodać cukier, mąkę, zaczyn i wyrobić najlepiej hakiem do wyrabiania, następnie dodać masło i sól. Ciasto wyrabiać około 10 minut robotem aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godz.
Między 2 arkuszami papieru do pieczenia rozwałkować 250g chłodnego masła, na grubość około 0,5cm. Włożyć do lodówki razem z papierem do całkowitego schłodzenia.
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt 2 razy większy niż rozwałkowane masło. Wyjąć rozwałkowane masło z lodówki, zdjąć papier i ułożyć na środku ciasta, przykryć masło ciastem z jednej i drugiej strony.
Składanie 1: Teraz należy złożyć ciasto jak list, nakładając na siebie ciasto ku środkowi. Tak złożone ciasto zawinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godz.
Składanie 2: Ponownie rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy jak wyjściowy. Ponownie złożyć na 3 części jak list. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz.
Składanie 3: Już ostatni raz rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy jak wyjściowy. Złożyć na 3 części jak list. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz.
Ciasto należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30×60. Naprzemiennie, ostrym nożem, należy wycinać rogale. Z każdego boku powinno wyjść 5-6 rogali. Zwijać rogale od szerszego boku ku węższemu.
Piekarnik nagrzać do 220*C góra- dół.
Zwinięte rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte ściereczką na 60 min. Po tym czasie posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą i wstawić do nagrzanego do 220*C piekarnika. Piec 20-25 min ale po 10 minutach temp obniżyć do 200*C.
Smacznego!!!
6 komentarzy
Satibati
Strasznie chaotycznie napisane. Co to znaczy „zlozyc jak list”? Metod jest wiele, mozna by wyjasnic konkretniej. Wlozyc do lodowki – na ile? ( po 3. i 4. walkowaniu). No i moj faworyt – nagrzac piekarnik, poczym przez 60minut trzymac rogale pod sciereczka. A prad leci.
Rogale pyszne.
Ms
Czy mozna w ostatnim etapie zostawic ciasto na dluzej w lodowce i nastepnego dnia kontynuowac juz samo pieczenie?
Monika Molecka
Jednak bałabym się że ciasto przerośnie co wpłynie na końcowy efekt rogali
Sabatini
Witam, ten 1g drożdży to chyba pomyłka. Nie powinno być 10g???
Monika Molecka
Nie, wszystko jest tak jak powinno być
Patrycja
Dziękuję za przepis, croissanty są przepyszne lepsze niż te że sklepu. Warte tych godzin pracy.