Rożki z jabłkami
Czas na kawkę i rożki z jabłkami ❤️ Jest czas kiedy jabłka królują wśród wypieków ?❤️ U mnie jabłoń aż się ugina więc przerabiam jak tylko mogę
Przepis:
2,5 szklanki mąki pszennej
40g drożdży świeżych
3/4 szkl mleka
3 łyżki cukru
2 żółtka
Szczypta soli
80 g roztopionego masła
40g drożdży świeżych
3/4 szkl mleka
3 łyżki cukru
2 żółtka
Szczypta soli
80 g roztopionego masła
Nadzienie
4 jabłka
Pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
Mąkę przesiać do miski. Mleko podgrzać i wymieszać w nim drożdże i cukier. Całość dodać do mąki. Dodać żółtka, sól i roztopione masło. Ciasto wyrobić. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.
Ciasto odstawić na ok.1godz.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon i cukier. Wymieszać.
Ciasto rozwałkować cienko i podzielić na kwadraty 10×10 cm. Na każdy nakładać jabłka i skleić na pół aby wyszedł trójkąt. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 20 min. Piec posmarowane jajkiem przez ok 20 min. Wystudzić na kratce i polukrować.
Jeden komentarz
Lena
bardzo apetyczne 🙂