Ryba po grecku

Cały czas się zastanawiam dlaczego ryba w warzywach nazywa się po grecku i może ktoś mi kiedyś wyjaśni. Rybkę tą można jeść na zimno lub na gorąco. 

 

 Składniki:

800 g filetów białej ryby (np. dorsza, morszczuka, miruny, mintaja), mrożonych lub świeżych
200g marchewki
150 g pietruszki
100 g selera
1 cebula
4-5 kiszonych ogórków
300ml passaty pomidorowej
200ml wody
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
 1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej typu wegeta
1 łyżeczka cukru
2 liścia laurowe
2 ziela angielskie
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
olej do smażenia ryby
mąka do panierowania ryby

Przygotowanie:

Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć.
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach.
Cebulę posiekać. W garnku rozpuścić klarowane masło, dodać cebulkę i podsmażyć. Dodać starte na tarce warzywa i delikatnie zeszklić. Dodać 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, passatę pomidorową i wodę. Całość wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cukier, przyprawę uniwersalną. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok 10 min po czym dodać starte na tarce ogórki kiszone i gotować do miękkości warzyw, raz po raz mieszając.Na koniec można ewentualnie doprawić wedle smaku.

W czasie gdy warzywa się gotują można usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym oleju.
Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie w naczyniu szklanym lub ceramicznym. Ostudzić, przykryć i schłodzić w lodówce.
Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby nabrała smaku. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

Smacznego!!!

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz