Ryba po grecku
Cały czas się zastanawiam dlaczego ryba w warzywach nazywa się po grecku i może ktoś mi kiedyś wyjaśni. Rybkę tą można jeść na zimno lub na gorąco.
Składniki:
100 g selera
Przygotowanie:
Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć.
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach.
Cebulę posiekać. W garnku rozpuścić klarowane masło, dodać cebulkę i podsmażyć. Dodać starte na tarce warzywa i delikatnie zeszklić. Dodać 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, passatę pomidorową i wodę. Całość wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cukier, przyprawę uniwersalną. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok 10 min po czym dodać starte na tarce ogórki kiszone i gotować do miękkości warzyw, raz po raz mieszając.Na koniec można ewentualnie doprawić wedle smaku.
Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie w naczyniu szklanym lub ceramicznym. Ostudzić, przykryć i schłodzić w lodówce.
Jeden komentarz
Paulina
Czy jak zrobię rybę w czwartek, to na sobotę będzie jeszcze dobra?