Tarta z musem z białej czekolady, bitą śmietaną i truskawkami

Tarta z musem z białej czekolady, bitą śmietaną i truskawkami to kruchy, maślany spód z delikatnym musem z białej czekolady, który rozpływa się w ustach. Zwieńczeniem są tutaj truskawki i puszystą bita śmietana. 
Składniki na tartę o śr: 25 cm

Ciasto:

150 g mąki pszennej typ 450

100 g masła 82%

50 g cukru pudru

1 żółtko

Mus z białej czekolady:

375 ml śmietany kremówki 30%

250 g białej czekolady

2 płaskie łyżeczki żelatyny+ 3 łyżki zimnej wody

Bita śmietana:

400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

100 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka pasty z wanilii

Dodatkowo:

800 g truskawek

cukier puder

listki mięty

Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i siekać nożem do momentu aż powstanie kruszonka, następnie rękami zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulkę i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Odlepić 1 arkusz papieru i obracając ciasto z drugim arkuszem wyłożyć nim formę. Odlepić papier i wyrównać ciasto w formie. 
Ciasto nakłuć widelcem, bardzo dobrze schłodzić w lodówce lub zamrażalniku przez 30 min.
Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół. Schłodzoną tartę wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. kulkami ceramicznymi lub suchą fasolą. Piec z obciążeniem ok. 10 min po czym zdjąć i piec jeszcze 10 min aż będzie złota. Wystudzić w formie.

Mus: Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 min do napęcznienia. Czekoladę posiekać i przełożyć do rondelka, dodać 175 ml śmietanki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Nie podgrzewać zbyt długo aby czekolada się nie zważyła. Do jeszcze ciepłej czekolady dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Jeśli żelatyna nie rozpuści się do końca można jeszcze podgrzać w kąpieli wodnej aż się rozpuści. Resztę śmietany (200 ml) ubić, nie na całkiem sztywno. Do ubitej śmietanki dodać rozpuszczoną czekoladę z żelatyną i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia. Tak przygotowany mus wylać na kruchy spód i wstawić do lodówki na 30 min aż stężeje.

Bita śmietana: Schłodzoną śmietankę razem z mascarpone, pastą z wanilii i cukrem pudrem ubić na gęsty krem. Wyłożyć na mus z białej czekolady i wyrównać. 

Truskawki umyć. usunąć szypułki a następnie pokroić na pół, ułożyć na tarcie, posypać cukrem pudrem i udekorowować listkami mięty. 

 

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze