Mini tarty z crumble jabłkowym
Cudownie wilgotne, maślane tarty z aromatycznymi jabłkami. Coś obłędnie pysznego, można je jeść i jeść… Zaletą tych tart jest to że spód i ciasto robimy z jednego ciasta.
Składniki na 10 szt:
Ciasto i kruszonka:
150 g miękkiego masła
230 g mąki pszennej
120 g cukru drobnego
60 g mielonych migdałów
Nadzienie jabłkowe:
4 jabłka
1 łyżeczka soku z cytryny
30 g rodzynek
1 łyżka masła
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Do miski włożyć miękkie masło, dodać mąkę cukier, cukier waniliowy i mielone migdały. Całość zagniatać pacami aż powstanie kruszonka. 100 g kruszonki odłożyć do miski i schować do lodówki, resztę ciasta zagnieść w kule. Formy do tart wysmarować olejem lub masłem. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyciąć kółka o 1 cm większe niż foremki. Każde kółko ciasta umieścić w foremce o średnicy 8 cm i wyrównać. Wyklejone tarty umieścić na blaszce i włożyć do lodówki na ok 10 min.
Piekarnik nagrzać do 170* góra- dół.
Jabłka pokroić w grubszą kostkę. W garnku roztopić masło, dodać jabłka, rodzynku, sok z cytryny, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Dusić jabłka tak długo aż będą miękkie.
Jabłka wyłożyć na schłodzone w lodówce tarty, na wierzch wyłożyć kruszonkę.
Piec w nagrzanym piekarniku do 165* przez 20-30 do uzyskania chrupiącej, złotej kruszonki.
Tarty wyjąć z foremek dopiero po całkowitym wystudzeniu, obracając foremkę na rękę do góry dnem i ściskając lekko brzegi.
Poprószyć cukrem pudrem.
Jeden komentarz
Tęczowa Ośmiornica
zapisuje przepis, dzieki!