Wilgotny piernik przekładany powidłami
Piernik ten to jest mój faworyt wśród pierników. Jest szybki, wilgotny i pachnący przyprawą korzenną. Najsmaczniejszy na następny dzień.
Składniki:
100 g masła
2 łyżki kakao gorzkiego
2 łyżki przyprawy piernikowej
1/3 łyżeczki cynamonu
4 łyżki miodu
250 ml mleka
3 jajka
200 g mąki pszennej typ 450
150 g cukru kryształ
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao gorzkiego
2 łyżki przyprawy piernikowej
1/3 łyżeczki cynamonu
4 łyżki miodu
250 ml mleka
3 jajka
200 g mąki pszennej typ 450
150 g cukru kryształ
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
200 g powideł śliwkowych
Polewa:
50 g czekolady deserowej max 50%
50 g śmietany kremówki 30% lub 36%
orzechy włoskie
50 g śmietany kremówki 30% lub 36%
orzechy włoskie
Przygotowanie:
Masło włożyć do garnka, dodać cukier, miód, kakao, przyprawę piernikową i cynamon. Rozpuścić składniki aż całkowicie się połączą a cukier rozpuści, mieszając aby masa się nie przypaliła. Odstawić z ognia, dodać zimne mleko i wymieszać, następnie dodać jajka i rozmieszać tylko do połączenia.
Piekarnik nagrzać do 180*C
Do osobnej miski wsypać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia składników.
Masę wlać do formy keksówki o wymiarach 12×35 i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C góra- dół i piec ok. 35 minut sprawdzając suchym patyczkiem.
Ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Ciasto przekroić ostrym nożem poziomo na 2 blaty. Spód posmarować powidłami, przykryć drugim.
Czekoladę połamać. Śmietankę podgrzać i zalać nią czekoladę. Dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Polewę wystudzić ale uważając aby zbyt mocno nie zgęstniała. Polewą posmarować wierzch ciasta.
Udekorować orzechami.
Najlepiej smakuje na następny dzień.
9 komentarzy
Kasia K.
Wygląda bardzo apetycznie. Choć za piernikami nie przepadam, na taki piernik z chęcią bym się skusiła. 🙂
Ania
Pyszny, wilgotny, aromatyczny piernik- dziś będę piekła 3 raz 🙂
Lucia
Piernik pychotka ☺Godny polecenia. ☺
pysznieczyprzepysznie
Tak, to prawda ?
Maril
Ile dni piernik zachowuje świeżość? Mozna go upiec np 2 dni wcześniej?
Monika Molecka
Tak, 2 dni będzie ok
pysznieczyprzepysznie
Polecam to mój faworyt ? Ciasto nie jest gęste ale pięknie rośnie ?
Proszę pochwalić się wypiekiem ?
Aga Matylak
Wyglada ciekawie, szukalam przepisu na wilgotny piernik. Czasem do mojego murzynka dodaje przyprawe do piernika i udaje, ze mam piernik. Przetestuje ten przepis. Lubie takie szybkie ciasta.
Zuza
takie są najlepsze 😉