Zakwas z buraków- na barszcz wigilijny

Przygotowanie zakwasu zajmuje chwilę i najlepiej zrobić go na 5-7 dni przed planowanym gotowaniem barszczu, więc możemy go przygotować tydzień przed Wigilią. Barszcz na zakwasie ma niezaprzeczalnie najlepszy smak. Na zdjęciu jest już gotowy (po odcedzeniu przez sito) zakwas, który przechowujemy już w lodówce aby powstrzymać proces  dalszego kiszenia.

Składniki:

1 kg buraków czerwonych
4 ząbki polskiego czosnku
4 szt liścia laurowego
6 szt ziela angielskiego
6 szt pieprzu w ziarenkach
1 litr przegotowanej i ostudzonej wody
1 łyżka zwykłej soli

Przygotowanie:

Buraki umyć, cienko obrać i pokroić w grubą kostkę (połówkę na 4 części).
Naczynie szklane lub kamienne dobrze umyć i najlepiej wyparzyć wrzątkiem. na dno słoika wrzucić obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach i przykryć ciasno burakami, aby nie wypłynęły na wierzch.
Przegotowaną wodę wymieszać z solą do momentu aż całkowicie się rozpuści i zalać buraki. Woda powinna całkowicie je przykryć.
Słoik zakręcić lub zostawić delikatnie uchylone wieczko. Nie ma to znaczenia
Słoik ustawić w ciepłym miejscu na ok 5-7 dni, codziennie mieszając.
Na powierzchni zakwasu pojawi się piana (jest to naturalny proces kiszenia). Piany nie zbierać. Będzie znikać stopniowo kiedy zakwas będzie się kisić. Kiedy na zakwasie pojawi się pleśń, wtedy zakwas trzeba wyrzucić.
Gotowy zakwas należy przecedzić przez sito, przelać do czystych butelek lub słoików i szczelnie zakręcić. Zakwas należy przechowywać w lodówce do momentu użycia (kilka tygodni).
*wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnia Świata

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

17 komentarzy