Zakwas z buraków- na barszcz wigilijny
Przygotowanie zakwasu zajmuje chwilę i najlepiej zrobić go na 5-7 dni przed planowanym gotowaniem barszczu, więc możemy go przygotować tydzień przed Wigilią. Barszcz na zakwasie ma niezaprzeczalnie najlepszy smak. Na zdjęciu jest już gotowy (po odcedzeniu przez sito) zakwas, który przechowujemy już w lodówce aby powstrzymać proces dalszego kiszenia.
Składniki:
1 kg buraków czerwonych
4 ząbki polskiego czosnku
4 szt liścia laurowego
6 szt ziela angielskiego
6 szt pieprzu w ziarenkach
1 litr przegotowanej i ostudzonej wody
1 łyżka zwykłej soli
Przygotowanie:
Buraki umyć, cienko obrać i pokroić w grubą kostkę (połówkę na 4 części).
Naczynie szklane lub kamienne dobrze umyć i najlepiej wyparzyć wrzątkiem. na dno słoika wrzucić obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach i przykryć ciasno burakami, aby nie wypłynęły na wierzch.
Przegotowaną wodę wymieszać z solą do momentu aż całkowicie się rozpuści i zalać buraki. Woda powinna całkowicie je przykryć.
Słoik zakręcić lub zostawić delikatnie uchylone wieczko. Nie ma to znaczenia
Słoik ustawić w ciepłym miejscu na ok 5-7 dni, codziennie mieszając.
Na powierzchni zakwasu pojawi się piana (jest to naturalny proces kiszenia). Piany nie zbierać. Będzie znikać stopniowo kiedy zakwas będzie się kisić. Kiedy na zakwasie pojawi się pleśń, wtedy zakwas trzeba wyrzucić.
Gotowy zakwas należy przecedzić przez sito, przelać do czystych butelek lub słoików i szczelnie zakręcić. Zakwas należy przechowywać w lodówce do momentu użycia (kilka tygodni).
*wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnia Świata
17 komentarzy
Agata
Właśnie nastawiłam zakwasik z Twojego przepisu, barszczyk wigilijny również będzie z Twojego przepisu Monika 😉 Twoje przepisy są MEGA, nie jednej osobie poleciłam Twoja stronkę
Monika Molecka
Bardzo dziękuję Agatko 🙂
Ola
Dziękuję Moniko za ten przepis… Pierwszy raz zakwas mi nie splesniał i jest bardzo smaczny:)
Emilia
Czy to taki sam zakwas, który można pić na odporność?
Monika Molecka
Tak
Ania
Droga Moniko, czy taki zakwas można pasteryzować, aby był na później?
Ewa
Czy woda da ma być ostudzona ?
Monika Molecka
Tak
Babuszka
Zakwas na barszcz bez kromki chleba na zakwasie ?
Monika Molecka
Nie wszystkie zakwasy są z chlebem w składzie. Pozdrawiam
Osinski
Mok przepis na zakwas jest dokładnie ten sam tylko, że ja trzymam wszystko w słoiku 3 tygodnie i dopiero przesadzam i przelewamy do butelek. Pije z dziećmi codziennie . Przepyszny
Ola
Witam co robi Pani z burakami które zostają po odcedzeniu zakwasu?
Monika Molecka
Przepuszczam w wyciskarce i wypijam sok z nich 🙂
Unknown
Najlepszy na świecie
Paulina
Jaki czas można przechowywać braki zakwas w lodówce , mam taki od teściowej i nie wiem czy już jest jeszcze dobry bo z 2 miesiące mam . Pozdrawiam
Monika Molecka
Jeśli nie jest gęsty, nie ma pleśni i nie jest brązowy to jest dobry. Ja swój trzymam max 1 miesiac
Kasia K.
Pyszności. Uwielbiam barszcz na domowym zakwasie. 🙂