Sernik z kakaową kruszonką
Sernik z kakaową kruszonką smakuje wybornie dzięki połączeniu kremowego sera, kakaowego spodu i takiej samej kruszonki. Przygotowanie jego zajmuje chwilę i nie powinno stwarzać problemu nawet dla laika w kuchni.
Składniki na formę o śr. 24 cm:
Ciasto kruche:
150 g miękkiego masła
150 g drobnego cukru
1 op cukru wanilinowego
300 g mąki pszennej
30 g kakao gorzkiego
1 jajko
Masa serowa:
750 g sera twarogowego „Mój ulubiony”
1 budyń waniliowy (37g)
4 jajka
170 g cukru
160 g masła
Dodatkowo:
cukier puder
Przygotowanie:
Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.
Do misy miksera dodać masło, cukier, cukier waniliowy, jajko oraz wymieszaną mąkę z kakao. Zarobić ciasto na jednolitą masę.
Ciasto wyłożyć na blat i jeszcze szybkimi ruchami zagnieść. Podzielić na 2 części 2/3 i 1/3. Mniejszą część schować do lodówki owiniętą folią spożywczą. Większą częścią ciasta wyłożyć dno tortownicy. Schować do lodówki na czas przygotowania masy.
Masa serowa: Masło roztopić i zostawić do całkowitego wystudzenia. Do miski włożyć wszystkie składniki na masę serową i zmiksować tylko do połączenia. Masę serową wyłożyć na kakaowy spód. Pozostałą część ciasta urywać palcami i układać na masie serowej. Tak przygotowany sernik włożyć do nagrzanego piekarnik na ok 60 min. Jeśli wierzch pod końcem bardzo będzie się przypiekał można otworzyć piekarnik i przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Wyjąć dopiero kiedy będzie wystudzony i oprószyć cukrem pudrem.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
10 komentarzy
Olba
Zrobiłam ten sernik i wyszedł obłędny! Wszystkim smakował i nie wiem czy kiedykolwiek zebrałam tyle pochwał za ciasto. Ten przepis wskakuje do mojego notesu z przepisami, a nie łatwo tam trafić 😉 a blog do ulubionych. Dzięki za to cudo.
Aneta
Czy mozna zrobić sernik w formie kwadratowej 24×24?
Monika Molecka
Tak nie robi to różnicy 🙂
Ewelina
Czy można pominąć dawanie kruszonki i po upieczeniu polać go polewa czekoladowa?
Monika Molecka
Jasne, można 🙂
Asia
Dzień dobry, czy mozna użyć twarogu sernikowego?
Natka25hh
Właśnie wrzuciłam do pieca ?
ALEKSANDRA A.
Bardzo proszę o podpowiedź, chciałabym zwiększyć masę serową o 1/3 , tzn, 1 kg sera itd. oraz upiec ciasto na blasze prostokątnej ( 35 cmx25 cm ). Czy ma Pani jakie porady odnośnie tego ? zwiększyć masę spodu również ? Czas pieczenia inny ?
Pozdrawiam 🙂
aeljot
Sernik jest przepyszny. Nie wyszedł mi tak ładny jak Twój ale smakuje wybornie.
Monika Molecka
Bardzo się cieszę że smakował 🙂