Sernik z kakaową kruszonką

Sernik z kakaową kruszonką smakuje wybornie dzięki połączeniu kremowego sera, kakaowego spodu i takiej samej kruszonki. Przygotowanie jego zajmuje chwilę i nie powinno stwarzać problemu nawet dla laika w kuchni.
Składniki na formę o śr. 24 cm:

Ciasto kruche:

150 g miękkiego masła

150 g drobnego cukru

1 op cukru wanilinowego

300 g mąki pszennej

30 g kakao gorzkiego

1 jajko

Masa serowa:

750 g sera twarogowego „Mój ulubiony”

1 budyń waniliowy (37g)

4 jajka

170 g cukru

160 g masła

Dodatkowo:

cukier puder

Przygotowanie:

Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.

Do misy miksera dodać masło, cukier, cukier waniliowy, jajko oraz wymieszaną mąkę z kakao. Zarobić ciasto na jednolitą masę.

Ciasto wyłożyć na blat i jeszcze szybkimi ruchami zagnieść. Podzielić na 2 części 2/3 i 1/3. Mniejszą część schować do lodówki owiniętą folią spożywczą. Większą częścią ciasta wyłożyć dno tortownicy. Schować do lodówki na czas przygotowania masy.

Masa serowa: Masło roztopić i zostawić do całkowitego wystudzenia. Do miski włożyć wszystkie składniki na masę serową i zmiksować tylko do połączenia. Masę serową wyłożyć na kakaowy spód. Pozostałą część ciasta urywać palcami i układać na masie serowej. Tak przygotowany sernik włożyć do nagrzanego piekarnik na ok 60 min. Jeśli wierzch pod końcem bardzo będzie się przypiekał można otworzyć piekarnik i przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Wyjąć dopiero kiedy będzie wystudzony i oprószyć cukrem pudrem.

 

 

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

10 komentarzy