Zupa ze świeżych pomidorów malinowych z odrywanym chlebkiem ziołowym
Lipiec i sierpień to czas kiedy pomidory smakują najlepiej. Smakują tak słodko i wybornie, że chce się jeść je codziennie. Dziś podałam zupkę wraz z chlebkiem pełnym ziół zerwanych prosto z ogrodu.
Składniki:
1 kg pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
500 ml wywaru jarzynowego lub drobiowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
do podania, opcjonalnie: 4 – 5 łyżek śmietanki kremowej
natka pietruszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
500 ml wywaru jarzynowego lub drobiowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
do podania, opcjonalnie: 4 – 5 łyżek śmietanki kremowej
natka pietruszki
Przygotowanie:
Do dużego płaskiego garnka włożyć pokrojone i obrane ze skóry pomidory, obraną oraz pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagotować, przykryć i dusić pod przykryciem przez 1 godzinę, od czasu do czasu można zamieszać.
Zupę rozdrobnić blenderem na krem.
Do zblendowanej zupy dodać bulion i zagotować, doprawić solą, cukrem, zagotować. Gotować przez kilka lub kilkanaście minut, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec można dodać śmietankę i posiekaną natkę pietruszki.
Zupę rozdrobnić blenderem na krem.
Do zblendowanej zupy dodać bulion i zagotować, doprawić solą, cukrem, zagotować. Gotować przez kilka lub kilkanaście minut, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec można dodać śmietankę i posiekaną natkę pietruszki.
Składniki na chlebek odrywany:
600 g (4 szklanki) mąki pszennej) + garść do podsypywania
2 szklanki ciepłej wody
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
4 łyżki rozpuszczonego masła)
1 łyżka soli
4 łyżki rozpuszczonego masła)
Składniki na masło czosnkowe:
50 g masła
1-2ząbki czosnku
2 garście świeżej natki pietruszki, koperku, szczypiorku
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 5 minut do rozpoczęcia pracy przez drożdże. Do mieszaniny dodajemy mąkę, sól oraz masło i całość zagniatamy do powstania elastycznej kuli. Odstawiamy ją pod przykryciem na ok. 1-1,5 godziny.
W czasie wyrastania robimy masło czosnkowe. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Zioła siekamy. Całość rozcieramy z masłem i solą.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg lub góra-dół). Formę na ciasto smarujemy masłem lub oliwą.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg lub góra-dół). Formę na ciasto smarujemy masłem lub oliwą.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Smarujemy masłem czosnkowym na całej długości. Ciasto kroimy poziomo w pasy, a następnie każdy pas dzielimy na kwadraty. Kwadraciki z ciasta nakładamy na siebie, jeden na drugim i układamy prostopadle w przygotowanej formie. Przykrywamy ściereczkę i odkładamy jeszcze na pół godziny na podrośnięcie.
Po tym czasie chlebek smarujemy z wierzchu łyżką oliwy, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.
Smacznego!!!
Jeden komentarz
Katarzyna
wygląda bardzo apetycznie! 🙂