Babka piaskowa cytrynowa z makiem
Babka piaskowa cytrynowa z makiem to babka wręcz rozpływająca się w ustach o wyczuwalnym smaku cytryny i warstwą z dodatkiem maku. Polewa to biała czekolada ze śmietanką.
Składniki na formę o śr.22 cm:
150 g miękkiego masła lub masła roślinnego
100 ml oleju
200 g cukru
4 jajka
350 g mąki pszennej typ 450
130 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna (skórka i sok)
75 ml mleka
1,5 łyżki suchego maku
Polewa:
100 g białej czekolady
40 g śmietanki 36%
kilka kropel białego barwnika (żeby polewa była biała)
kandyzowane skórki
kuleczki zbożowe Callebaut
Smarowidło do formy:
15 g masła
15 g oleju
15 g mąki pszennej lub ryżowej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Aby przygotować pastę do smarowania formy należy roztopić masło, dodać olej i mąkę. Całość wymieszać. Za pomocą pędzelka posmarować formę pastą. Można również formę posmarować olejem i wysypać mąką.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość przesiać przez sitko. Miękkie masło, olej razem z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Trwa to około 10 minut. Do masy dodawać po 1 jajku cały czas miksując (masa może wyglądać jak zwarzona). Na sam koniec dodać przesiane mąki z proszkiem, mleko i sok oraz skórkę z cytryn. Wymieszać tylko do połączania. Masę podzielić na 2 równe części.
Do formy nakładać jasną masę, do drugiej masy dosypać suchy mak i wymieszać. Przełożyć do formy na jasną masę. Formę wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec przez ok 1 godz. do suchego patyczka. Gdyby góra dość mocno się rumieniła, należy przykryć papierem do pieczenia. Babkę wyjąć z formy po lekkim przestygnięciu. Babkę posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Śmietankę z czekoladą podgrzać i wymieszać do uzyskania gęstej polewy.
Polewać wystudzoną babkę. Udekorować kandyzowaną skórką i kuleczkami zbożowymi Callebaut.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
5 komentarzy
czyjnumerek.pl
Smak cytrynowy jest wyjątkowy. Na pewno warto go spróbować.
Mati
Wygląda super! Cytrynowa babka to świąteczny smak mojego dzieciństwa 😀
Ula
Zrobiłam babkę cytrynowa, właśnie się piecze☺️ tylko zapomnialam dodać cytrynę 😂😂
Martyna
Dzięki za przepis! Uwielbiam mak, więc jego dodatek w tym przepisie do duży plus, na pewno w te święta spróbuję 🙂
Monika
A ja mam pytanie o proporcje mąk – rozumiem mąkę pszenną, ale często w przepisach spotykam się z dodatkiem mąki ziemniaczanej – jaki jest jej cel w wypiekach? Są bardziej delikatne, sypkie? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂