Babka piaskowa cytrynowa z makiem

Babka piaskowa cytrynowa z makiem to babka wręcz rozpływająca się w ustach o wyczuwalnym smaku cytryny i warstwą z dodatkiem maku. Polewa to biała czekolada ze śmietanką.
Składniki na formę o śr.22 cm:

150 g miękkiego masła lub masła roślinnego

100 ml oleju

200 g cukru

4 jajka

350 g mąki pszennej typ 450

130 g mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cytryna (skórka i sok)

75 ml mleka

1,5 łyżki suchego maku

Polewa:

100 g białej czekolady

40 g śmietanki 36%

kilka kropel białego barwnika (żeby polewa była biała)

kandyzowane skórki

kuleczki zbożowe Callebaut

Smarowidło do formy:

15 g masła

15 g oleju

15 g mąki pszennej lub ryżowej

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Aby przygotować pastę do smarowania formy należy roztopić masło, dodać olej i mąkę. Całość wymieszać. Za pomocą pędzelka posmarować formę pastą. Można również formę posmarować olejem i wysypać mąką.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość przesiać przez sitko. Miękkie masło, olej razem z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Trwa to około 10 minut. Do masy dodawać po 1 jajku cały czas miksując (masa może wyglądać jak zwarzona). Na sam koniec dodać przesiane mąki z proszkiem, mleko i sok oraz skórkę z cytryn. Wymieszać tylko do połączania. Masę podzielić na 2 równe części.

Do formy nakładać jasną masę, do drugiej masy dosypać suchy mak i wymieszać. Przełożyć do formy na jasną masę. Formę wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec przez ok 1 godz. do suchego patyczka. Gdyby góra dość mocno się rumieniła, należy przykryć papierem do pieczenia. Babkę wyjąć z formy po lekkim przestygnięciu. Babkę posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Śmietankę z czekoladą podgrzać i wymieszać do uzyskania gęstej polewy. 

Polewać wystudzoną babkę. Udekorować kandyzowaną skórką i kuleczkami zbożowymi Callebaut.

 

 

 

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

5 komentarzy