Hummus klasyczny
Hummus to pasta, dip do smarowania pieczywa lub jako dodatek do warzyw. Robi się ją z ciecierzycy i tahini. Można dodać różne dodatki tj. oliwki, zioła.
Składniki:
400g ciecierzycy w puszce
4 łyżki pasty tahini
2 łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączyć zachowując wodę. Odsączoną ciecierzycę umieścić w pojemniku do miksowania i blenderem rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki i 2 łyżki wody po ciecierzycy dalej miksując rozdrobnić na pastę. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta można dodać wody po ciecierzycy.
Gotowy hummus przełożyć do miseczki, polać oliwą z oliwek i posypać świeżo zmielonym pieprzem, papryką w proszku oraz pokrojonymi oliwkami i czerwoną cebulą.
Jeden komentarz
Ania
Moniczko czy można część zamrozić?