Chlebek odrywany, pełen ziół

Chlebek odrywany to dość popularny na rożnych blogach wypiek. Jest rewelacyjny, puszysty i pełen ziół. Świetnie nada się na letniego grilla lub jako dodatek do sałatki czy poczęstunek dla gości. Na pewno zaskoczysz niejednego gościa tym przepisem.

 

 Składniki:

Ciasto:
15 g świeżych drożdży  
270 ml wody 
1/2 łyżeczki cukru
500 g mąki pszennej typ 550 
1 łyżeczka soli
40 ml oliwy
Masełko ziołowe:
100 g miękkiego masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
1/2 małej cebuli
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

 Mąkę przesiewamy do dużej miski. Do letniej wody dodajemy pokruszone drożdże, cukier. Mieszamy i połowę wlewamy do mąki. Mieszamy łyżką i powoli dolewamy resztę wody z drożdżami. Wlewamy oliwę i zagniatamy ciasto (po około 15 min nie powinno się kleić do rąk). Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę możemy lekko naoliwić, wkładamy ciasto i owijamy folią spożywczą. Zostawiamy na około 40 min do wyrośnięcia.
W międzyczasie do miseczki przekładamy masło, dodajemy posiekane zioła, sól, cebulkę posiekaną na drobną kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną stolnicę i wałkujemy. 
Ciasto smarujemy przygotowanym wcześniej masłem ziołowym. Całość tniemy na paski o szerokości ok. 3 cm. Każdy pasek zwijamy w harmonijkę i układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego tak aby wypełnić całą blaszkę.
Tak przygotowany chlebek pieczemy w rozgrzanym wcześniej do 180 stopni piekarniku, przez około 35 min.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

5 komentarzy