Kasza jęczmienna z pieczonymi warzywami
Do tego dania można użyć każdego rodzaju kaszę jak też każdego rodzaju warzywa. Jest to świetny pomysł na obiad oraz jako dodatek do dania mięsnego.
Składniki:
100g kaszy jęczmiennej
150g brokułu
1 marchewka
1 ziemniak
1 korzeń pietruszki
1/4 papryki czerwonej
1/4 papryki zielonej
3 łyżki oleju ryżowego*
3 łyżki sosu do sałaty
50g sera fety
2 łyżki ziaren słonecznika
sól
pieprz
Przygotowanie:
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Marchewkę, ziemniaka, pietruszkę, papryki pokroić w kostkę i wszystkie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać olejem, doprawić solą i pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok 40 min.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie w garnku.
Kiedy warzywa będą al dente, wymieszać je z ugotowana kaszą. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni i dodać warzyw z kaszą. Całość wymieszać. Na sam koniec pokruszyć ser feta i zalać 3 łyżkami sosu sałatkowego.
*w przepisie zostały użyte produkty ze sklepu Kuchnie Świata
2 komentarze
pysznieczyprzepysznie
Witam serdecznie i dziękuję za tak miłe słowa 🙂
W tekście wkradła się literówka. Chodziło mi że kiedy warzywa będą al dente to kaszę wymieszać z warzywami. Zaraz to poprawię i przepraszam jeśli wprowadziłam w błąd.
Co do warzyw to Ja zawsze sprawdzam czy ziemniak jest już gotowy, jeśli jest to wyjmuję. Brokuł jest już wtedy miękki i nie jest al dente. Może Pani Zawsze brokuł włożyć później wtedy tak jak inne warzywa al dente 🙂
Pozdrawiam i życzę słonecznego weekendu
Anonimowy
Witam Pani Moniko!
W przepisie ma takie sformułowanie: "Kiedy warzywa będą al dente, wymieszać je z warzywami", czy chodzi o brokuła, którego gotujemy tylko chwilę i mieszamy z pozostałymi (upieczonymi)warzywami?
Dziękuje za fajne przepisy i pozdrawiam wiosennie 🙂