Chrupiące gofry

Przepisu na gofry szukałam bardzo długo. Za każdym razem wychodziły miękkie i nie dość chrupiące żebym mogła je polubić. Wreszcie po wielu próbach znalazłam idealny. Dużo zależy też od sprzętu. Ja mam gofrownicę o mocy 1000W i jak dla mnie daje radę, ale piekę je dość długo ok. 7min żeby były wystarczająco chrupiące. Chrupiące gofry będą wtedy, kiedy będą studziły się na kratce
Składniki na ok 7 szt:

300 ml mleka

60 g masła

220 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

2 jajka

szczypta soli

Przygotowanie:

Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia.

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. Dodać jajka, mleko i przestudzone masło. Wszystko wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach (krótko, tylko do połączenia składników). Ciasto odstawić na ok 10min.

Gofrownicę nagrzać i partiami wylewać ciasto równomiernie rozsmarowując po całej powierzchni gofrownicy.

Smażyć  ok. 7 min. Gofry należy studzić na kratce aby odparowały. W przeciwnym razie nie będą chrupiące. Podawać z cukrem pudrem, jogurtem lub owocami i bitą śmietaną.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

7 komentarzy