Chrupiące gofry
Przepisu na gofry szukałam bardzo długo. Za każdym razem wychodziły miękkie i nie dość chrupiące żebym mogła je polubić. Wreszcie po wielu próbach znalazłam idealny. Dużo zależy też od sprzętu. Ja mam gofrownicę o mocy 1000W i jak dla mnie daje radę, ale piekę je dość długo ok. 7min żeby były wystarczająco chrupiące. Chrupiące gofry będą wtedy, kiedy będą studziły się na kratce
Składniki na ok 7 szt:
300 ml mleka
60 g masła
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. Dodać jajka, mleko i przestudzone masło. Wszystko wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach (krótko, tylko do połączenia składników). Ciasto odstawić na ok 10min.
Gofrownicę nagrzać i partiami wylewać ciasto równomiernie rozsmarowując po całej powierzchni gofrownicy.
Smażyć ok. 7 min. Gofry należy studzić na kratce aby odparowały. W przeciwnym razie nie będą chrupiące. Podawać z cukrem pudrem, jogurtem lub owocami i bitą śmietaną.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
7 komentarzy
Sylwia Ka
Mega przepis. Przepyszne gofry
Paulina
Najlepsze domowe gofry jakie jadłam 🥰🤩
Lucy
Cudowne są. Szybki przepis a gofry ?
Magdalenka_i
Powiedziałam sobie że to moje ostatnie podejście do gofrów. Nigdy mi nie wychodziły chrupiące ?. Ten przepis jest genialny. Gofry są takie jakie być powinny ?
Monika Molecka
Bardzo dziękuję za opinię
Ania
Najlepsze gofry, mega chrupiące ? Zamiast gofrownicy mam foremki i piekę w piekarniku. Są przepyszne ♥️
Iza
Najlepszy przepis na gofry na świecie! 😉😉