Ciasteczka maślane
Ciasteczka maślane to idealny wypiek na święta. Zamknięte w puszce lub szklanym słoiku zachowują świeżość na bardzo długo. Pachną masłem i rozpuszczają się w ustch. Pięknie zapakowane w woreczki świetnie nadają się jako drobny upominek dla przyjaciół, koleżanek z pracy czy rodziny.
Składniki na 3 blaszki:
250g mąki pszennej
90g cukru pudru
1 żółtko
190g masła
90g cukru pudru
1 żółtko
190g masła
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii* (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Masło pokroić uprzednio na małe kawałki). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Przepis pochodzi z bloga: https://www.domowe-wypieki.pl/
*wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata
Jeden komentarz
Martyna
Chciałabym te ciastka upiec z cukrem dekoracyjnym na górze, czy posmarować ciastka ?