Pizza pierogi

Pizza pierogi – pierogi z nadzieniem jak na pizzę. Wilgotne i miękkie. Pizza pierogi polecam na na kolację dla gości lub obiad dla rodzinki.

Składniki na ciasto – 8 sztuk:

25 g drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
mąka do podsypywania

Nadzienie:

1 cebula
2 łyżki oleju ryżowego
100 g sera żółtego
1/2 papryki
5 pieczarek
10 oliwek
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
100 g szynki gotowanej
sól i pieprz

Dodatkowo:

1 żółtko+ 1 łyżka mleka do posmarowania
czarnuszka lub czarny sezam do posypania

Przygotowanie:

Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plasterki, szynkę w większą kostkę, paprykę pokroić w drobne paski, oliwki pokroić na połówki, ser zetrzeć na tarce.
Olej rozgrzać i podsmażyć na nim cebulę. Kiedy się zeszkli dodać pieczarki i smażyć aż zaczną się rumienić.
Podsmażone pieczarki wymieszać z pozostałymi składnikami, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn drożdży. Stopniowo zagarniać łyżką mąkę do środka i mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.
Połączyć składniki w jedną część i wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 10 – 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.

Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę zagnieść. Podzielić na 8 części. Każdą z nich rozwałkować na koło. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać czarnuszką lub sezamem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia. Pizza pierogi podawać ciepłe.

Smacznego!!!

Pizza pierogi
Polecam również pizzę salami.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz