Kotlety z pieczarkami

Kotlety z pieczarkami z polędwiczki wieprzowej są niezwykle soczyste i aromatyczne. Pieczarki wcześniej usmażone i wymieszane z tartym żółtym serem wypełniają wnętrze kotleta. W połączeniu z ziemniakami i surówką tworzą idealny obiad.
Składniki na 8 szt:

1 polędwiczka wieprzowa (ok.700g)

2 łyżki oleju

1 mała cebula

250 g świeżych pieczarek

50 g żółtego sera

sól

pieprz

Dodatkowo:

mąka, 2 jajka, bułka tarta- do panierowania

olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać posiekaną cebulkę i smażyć aż stanie się lekko szklista.

Dodać starte pieczarki i smażyć aż odparuje cała woda. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki przełożyć na talerz i wystudzić, dopiero wtedy dodać stary żółty ser i wymieszać.

Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w plastry o grubość 2 cm. Mięso rozbić tłuczkiem między dwoma arkuszami folii na cienkie kotlety. Doprawić solą i pieprzem. A środek nałożyć po czubatej łyżce nadzienia pieczarkowego i złożyć na pół dociskając brzegi aby się nie otworzyły. Ponownie doprawić solą i pieprzem.

Na talerze wysypać mąkę, bułkę tartą i 2 jajka. Panierować dokładnie kotlety kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu smażyć kotlety na złoty kolor obracając z każdej strony. Kotlety z pieczarkami najlepiej smakują z puree ziemniaczanym i surówką.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze