Kotlety z pieczarkami
Kotlety z pieczarkami z polędwiczki wieprzowej są niezwykle soczyste i aromatyczne. Pieczarki wcześniej usmażone i wymieszane z tartym żółtym serem wypełniają wnętrze kotleta. W połączeniu z ziemniakami i surówką tworzą idealny obiad.
Składniki na 8 szt:
1 polędwiczka wieprzowa (ok.700g)
2 łyżki oleju
1 mała cebula
250 g świeżych pieczarek
50 g żółtego sera
sól
pieprz
Dodatkowo:
mąka, 2 jajka, bułka tarta- do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać posiekaną cebulkę i smażyć aż stanie się lekko szklista.
Dodać starte pieczarki i smażyć aż odparuje cała woda. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki przełożyć na talerz i wystudzić, dopiero wtedy dodać stary żółty ser i wymieszać.
Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w plastry o grubość 2 cm. Mięso rozbić tłuczkiem między dwoma arkuszami folii na cienkie kotlety. Doprawić solą i pieprzem. A środek nałożyć po czubatej łyżce nadzienia pieczarkowego i złożyć na pół dociskając brzegi aby się nie otworzyły. Ponownie doprawić solą i pieprzem.
Na talerze wysypać mąkę, bułkę tartą i 2 jajka. Panierować dokładnie kotlety kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu smażyć kotlety na złoty kolor obracając z każdej strony. Kotlety z pieczarkami najlepiej smakują z puree ziemniaczanym i surówką.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
3 komentarze
pysznaczyprze:)
Trafiłam tu przypadkiem. Dziś na obiad właśnie polędwiczki z pieczarkami i kapusta , która miała się ukisić zrobiona 3 dni temu ,też wg tej strony. Przepyszne 🙂
Monika Molecka
Bardzo serdecznie dziękuję za rekomendację 🙂
Anna Kierończyk
Przepyszne kotleciki?Robiłam dziś pierwszy raz☺️Miło patrzy się jak Rodzinie smakują?☺️Pozdrawiam.