Krokiety z kapustą i pieczarkami

Świetnie pasują do barszczu ale idealnie smakują tylko obsmażone na oleju lub maśle. Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Tak można je opisać. 

 

  Składniki:

Ciasto:
1 szkl. mleka
1 szkl. wody
200 g mąki pszennej
2 jajka
sól 
Farsz:
300g pieczarek
200g kapusty kiszonej
liść laurowy
2 ziela angielskie
1 cebula
3łyżki masła
sól
pieprz
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej 
Dodatkowo:
2 jajka do panierowania
bułka tarta 

Przygotowanie:

Ciasto na naleśniki mieszamy w misce mikserem tylko do połączenia się składników, odstawiamy na 15 min, smażymy cienkie placki na delikatnie muśniętej tłuszczem patelni (rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym). Odkładamy na talerz.
Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy (jeśli jest mocno kwaśna wodę odlewamy i zalewamy ponownie). Gotujemy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim.Pieczarki ścieramy na grubych oczkach. Podsmażamy pieczarki na 2 łyżkach oleju. Kiedy cała woda odparuje dodajemy sól i pieprz. 
Kapustę kiszoną odciskamy i siekamy. 
Cebulkę posiekać i podsmażyć na 3 łyżkach masła. Dodać do kapusty z pieczarkami. Doprawić solą i pieprzem oraz natką pietruszki. 
Naleśniki rozkładamy na blacie jeden przy drugim, tak aby na siebie nachodziły. 
rozkładamy farsz na całej powierzchni i zawijamy jak roladę. Kroimy ostrym nożem na równej wielkości krokiety.

 Każdego krokieta panierujemy najpierw w jajku, później w bułce i obsmażamy na oleju na złoty kolor.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

5 komentarzy