Chrupiące placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane

Tak naprawdę najgorsze co może być to sflaczałe i poszarzałe placki ziemniaczane. Tak mi się kojarzą bo kiedyś takie właśnie robiłam i sądziłam, że są super. Do czasu kiedy w jakimś programie tv zobaczyłam, żeby ziemniaki zetrzeć na średnich oczkach i dodać mąkę ziemniaczaną zamiast pszennej. To odmieniło moje wyobrażenie na ich temat. Chrupiące placki ziemniaczane są bardzo chrupiące i jest to przepis, którego już nigdy nie zmienię.

Składniki:

1 kg ziemniaków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 mała cebula (opcjonalnie)
sól
pieprz

Sos czosnkowy:

200 g jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1-2 ząbki czosnku
sól i pieprz

Dodatkowo:

masło klarowane

Przygotowanie:

Składniki na sos dokładnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Ziemniaki przełożyć na sitko i zostawić na misce aby odciekła woda. Dociskać łyżką aby je jeszcze dokładniej odcisnąć.
Odciśnięte ziemniaki przełożyć do osobnej miski, dodać jajka, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, sól i pieprz.
Ciasto wymieszać.
Na patelni na średnim ogniu rozgrzać klarowane masło i nakładać po 1 czubatej łyżce ciasta, lekko spłaszczając.
Smażyć na złoty kolor z dwóch stron około 3 minut.
Usmażone placki wyłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Chrupiące placki ziemniaczane podawać z sosem czosnkowym.

Smacznego!!!

Chrupiące placki ziemniaczane
Chrupiące placki ziemniaczane
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

11 komentarzy