Ucierane ciasto z owocami lata i kruszonką

Ucierane ciasto z owocami lata i kruszonką to szybkie ciasto z owocami i maślaną kruszonką. Smakuje wybornie a jest bardzo proste w przygotowaniu. 
Składniki na formę o wym. 21×30 cm lub okrągłą o śr. 30 cm
 Ciasto:
100 g miękkiego masła
100 g cukru
2 jajka
200 g mąki pszennej
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
Owoce:
300 g świeżych owoców tj. maliny, jagody, borówki i czerwona porzeczka
Kruszonka:
70 g cukru
70 g masła
100 g mąki pszennej
cukier waniliowy
Lukier cytrynowy:
sok z połowy cytryny
1 szkl cukru pudru
Przygotowanie:

Składniki na kruszonkę zagnieść palcami aż zaczną powstawać grudki. Gotową kruszonkę wstawić do lodówki.

 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić.
Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku (jeśli masa się rozwarstwi to nic bo i tak się wszystko połączy po dodaniu mąki), mąkę z proszkiem a na samym końcu mleko.

Piekarnik nagrzać do 190*C góra dół.

Formę do pieczenia o wym. 21×30 cm lub okrągłą o śr.30 cm wysmarować dokładnie masłem i wysypać mąką, nadmiar strzepać.
Ciasto równo rozsmarować, ułożyć owoce i posypać kruszonką. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 190*C i piec około 35- 40 minut, aż uzyska piękny złoty kolor. Ciasto wyjąć i wystudzić.
Przygotować lukier. Wycisnąć sok z cytryny. Do miski wsypać cukier puder, dolać soku z cytryny i łyżką ucierać aż uzyska pożądaną konsystencję.

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze