Mus z orzechów laskowych z malinami

Mus z orzechów laskowych z malinami to deser o konsystencji chmurki. Smakuje wybornie, nie jest zbyt słodki i ciężki. Z dodatkiem frużeliny malinowej tworzy niebanalny deser. 
Składniki na 4-5 porcji:

300 ml śmietanki 30% lub 36%

100 g białej czekolady (najlepsza Fin Care z Lidla)

50 g pasty z orzechów laskowych 100% (moja z Pi-nuts)

1/2 łyżeczki żelatyny+1 łyżka zimnej wody

Frużelina malinowa:

150 g malin świeżych lub mrożonych

2 łyżki wody

1-2 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 1 łyżka wody

maliny, do dekoracji 

Przygotowanie:

Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Z całości śmietany odjąć 50 ml i przelać ją w szklaną lub metalową miseczkę, dodać połamaną białą czekoladę oraz pastę z orzechów laskowych. Miseczkę ustawić nad kąpielą wodną. Podgrzewać aż całość rozpuści się i połączy. Do jeszcze gorącej czekolady z pastą dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Przestudzić.

Pozostałe 250 ml śmietany ubić na prawie sztywno. Następnie dodać 1-2 łyżki ubitej śmietany do przestudzonej czekolady i delikatnie wymieszać. Następnie całość wlać do pozostałej śmietany i delikatnie wymieszać aby śmietana nie straciła puszystości.

Mus podzielić na porcje do pucharków lub kieliszków i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, lub na dłużej. Schłodzony mus stężeje.
Maliny umieścić w małym garnuszku razem z wodą oraz cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż maliny zaczną się rozpadać. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i zagotować . Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Polać schłodzony mus malinami a na wierzch ułożyć dodatkowe maliny. Mus z orzechów laskowych najlepiej smakuje wyjęty wcześniej z lodówki kiedy osiągnie temp pokojową. 

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak zrobić ten deser

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

13 komentarzy