Panna cotta z białą czekoladą
Panna cotta z białą czekoladą jest taka aksamitna i kremowa że ciężko się oprzeć. Dodatek warstwy owocowej świetnie orzeźwia.
Składniki na 6 szt:
2 płaskie łyżeczki żelatyny
250 ml mleka
70 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
100 g czekolady białej
30 g cukru
250 g mascarpone
Frużelina:
250 g owoców np truskawki, maliny, jagody
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka żelatyny+ 1 łyżka wody
Dodatkowo:
świeże owoce do dekoracji (maliny, czereśnie, truskawki, owoce liofilizowane)
Przygotowanie:
Mleko, śmietankę i cukier podgrzać ( nie gotować) na bardzo małym ogniu. Dodać pastę z wanilii a jeśli używasz laski wanilii to przekrawamy ją i tępą stroną noża zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki (nie gotować).
Żelatynę moczymy w wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. Mieszamy bardzo dokładnie. Następnie dodać czekoladę oraz mascarpone. Całość dokładnie mieszamy aby nie było grudek, można krótko zmiksować blenderem. Całość przestudzić i przelewamy (cały czas mieszając) do foremek lub filiżanek lekko już tężejącą.
Żelatynę moczymy w wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. Mieszamy bardzo dokładnie. Następnie dodać czekoladę oraz mascarpone. Całość dokładnie mieszamy aby nie było grudek, można krótko zmiksować blenderem. Całość przestudzić i przelewamy (cały czas mieszając) do foremek lub filiżanek lekko już tężejącą.
Wstawić do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1 – 1 1/2 godziny.
Owoce włożyć do garnka z cukrem i podgrzewać aż puszczą sok. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać a następnie zmiksować blenderem. Odstawić do wystudzenia. Nakładać wystudzoną ale nie tężejącą frużelinę na schłodzoną panna cottę. Udekorować owocami.
4 komentarze
MartaS
Czy mogę ten deser przygotować dzień wcześniej?
Winia
Witam 😉
Mam pytanie: Jakiej mniej więcej pojemności są pojemniczki z przepisu?
Z góry dziękuje za odpowiedź
Karolina
Dzień dobryc, czy dobrze rozumiem że mascarpone dodajemy do gorącego mleka? Nie zważy się albo nie zetnie?
Dodatkowo co znaczy, że zelatyna ma napęcznieć? Zawsze rozpouszczalam w gorącej wodzie a tego sposobu nie znam. Dodaje zimna wodę? Jaka proporcja wody do zelatyny? Z góry dziękuję za odpowiedź
Monika Molecka
Tak, do gorącego mleka.nie zetnie się ani nie zważy bo to nie jest kwaśna śmietana.
Żelatyna ma napęcznieć czyli zalewa się ją wodą i odstawia po chwili widać jak napęcznieje